Birališta zatvorena, do 16.30 sati u Šibensko-kninskoj županiji glasovalo 22,6 posto birača

Ilustracija

Hrvatska po treći put bira zastupnike u Europskom parlamentu, a do 16.30 sati glasovalo je 21,31 posto birača, izvijestilo je Državno-izborno povjerenstvo. Birališta su zatvorena u 19 sati, a imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se iza 23 sata.

NOVO 19.16 sati

Izborni dan u Hrvatskoj protekao je uglavnom mirno, kazao je za RTL predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

– Bilo je nekih prijava za kršenje izborne šutnje i od strane kandidata i od strane medija. Mi sada te prijave ispitujemo. Nismo ih danas do kraja obradili jer smo imali nekih drugih važnijih poslova. Ako utvrdimo da se radilo o ozbiljnom kršenju izborne šutnje, podnijet ćemo prijave za prekršajni postupak – rekao je Sessa i objasnio da su kazne za kršenje izborne šutnje novčane.

17.18 sati

U Šibensko-kninskoj županiji na izbore je izašlo 22,69 posto birača, od toga najviše u Šibeniku gdje je glasovalo 7.978 birača.

Najveća izlaznost je u Gradu Zagrebu gdje je do 16.30 sati glasovalo 23,28 posto, dok je na drugom mjestu Karlovačka županija sa izlaznošću od 23,20 posto.

Osječko-baranjska županija bilježi najmanju izlaznost, točnije 18,85 glasača je glasovalo do 16.30 sati.

Ranije

Do 11.30 sati glasovalo je ukupno 9,93 posto birača, izvijestilo je Državno-izborno povjerenstvo (DIP). U Šibensko-kninskoj županiji na izbore je izašlo 10,09 posto birača, a najviše ih je glasalo u Šibeniku, njih 3.737.

Najveća izlaznost je u Karlovačkoj županiji gdje je do 11.30 sati glasalo 11.36 posto birača, dok je najmanji odaziv u Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji gdje je na izbore izašlo 8,82 posto birača.Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3.832.000 birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko 3.677.000, bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

– Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati – poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju 23 sata.

DIP

 

(Naslovna fotograifija: Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.