Biskup Rogić: ‘Temelj naše vjere je Kristovo uskrsnuće, a smisao života je živjeti zauvijek u Božjoj blizini’

Misu na svetkovinu Svih svetih u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, te generalni vikar mons. Marinko Mlakić. U popodnevnim satima biskup je predvodio euharistiju za sve pokojne koji počivaju na grobljima Šibenske biskupije na gradskom groblju Kvanj.

Svi sveti jedan su od najradosnijih blagdana naše vjere. Slavimo sve koji su već dosegli radost neba, one koji čine nebesku Crkvu, poručio je biskup Rogić.  Naglasio je kako temelj na kojem stoji naša vjera jest Kristovo uskrsnuće. Svojom žrtvom na križu otkupio je naše grijehe. Na sebe je uzeo naše kazne. Došao nam je pokazati koliko nas Bog voli. Svojim uskrsnućem otvorio nam je širom vrata vječnosti, vrata Božjega milosrđa i pokazao kamo vodi naš život. Smisao našeg života je ostvariti nebesko kraljevstvo, živjeti zauvijek u Božjoj blizini, u vječnoj sreći.

– Ako nam je životni cilj nebo, ako smrt za nas nije kraj, onda će naš život biti posve drugačiji. U svjetlu Isusovih obećanja blažene vječnosti, sve u našem životu poprima drugačiji smisao. Vječna radost koja nam se nudi ima snagu osmisliti naše nevolje, dati snage u trpljenju, prihvaćanju patnje. Nebo kao cilj osmišljava našu velikodušnost: pomoći drugome u potrebi i onda kad za to nećemo dobiti niti obični ‘Hvala’. Kraljevstvo nebesko izvor je naše nade i snaga naše iskrene ljubavi za Boga i brata čovjeka – kazao je biskup Tomislav Rogić.

Naglasio je kako suprotno tome, ako čovjek živi u uvjerenju da je smrt kraj svemu, da je grob točka na ljudski život. Nije te bilo prije, niti će te poslije biti. Onda život gubi smisao. Gubi se i naša povezanost s Bogom, nestaje životne snage, nestaje ljubavi i velikodušnog darivanja. Tada čovjeku ostaje samo gola sebičnost da uživa život dok ga ima, jer poslije vratit će se u ništavilo.

Čovjek želi znati, želi biti siguran, želi opipati i umom dosegnuti istinu. Zato se Bog utjelovio, postao čovjekom u Isusu Kristu i objavio nam načela Kraljevstva Božjega, blaženstva, kazao je biskup Rogić koji je u nastavku i rastumačio Govor na gori.

– Blaženi će biti oni koji u jednostavnost i poniznosti svoga života prihvate biti Božje djeca i živjeti dostojno Božje blizine. Oni koji prihvate da su svojim životom oslonjeni na Boga. Bog će utješiti žalosne, koji su svjesni svoje nesavršenosti, grešnosti i smrtnosti. I baš zbog toga traže svoju sigurnost u Bogu.  Zemlju će baštiniti oni koji ne dopuste da u njima zlo pusti svoje korijenje, onima koji će dobrom svladavati zlo, koji će po Božjoj ljubavi pobijediti svaku mržnju.  Vječno će biti blaženi oni koji neće osvetom namirivati svoje dugove, već će svaku uvredu predati Božjem milosrđu i pravednosti.  Milosrdnima, zar Bog da ne bude milostiv. Bog dobro uvijek dobrim uzvraća. Čisti srcem, bez zle primisli, laži i spletkarenja, bez ocrnjivanja susjeda i ogovaranja svoga brata, oni koji nisu dopustili da im srce zatruje bilo kakvo sjeme smutnje, svađe i razdora – takvi će Boga gledati.  Mirotvorci – graditelji mira u ljudskom srcu, među ljudima i narodima, Božja su djeca jer je Bog vječni sklad i mir. Bog u svom kraljevstvu posebno prima one koji su radi dobra morali trpjeti, koji su radi svoje vjere – poput Krista – bili progonjeni. Kaže Isus – Blago vama kad vas zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas – radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima. Ta progonili su tako i proroke prije vas – rekao je biskup.

Vjernicima je poručio  ako dožive da su zbog vjere svoje ismijani, odbačeni ili na bilo koji način poniženi, da podignu glavu i raduju se u svom srcu jer su svjedočili za Krista.

– To su sveci već ostvarili i već baštine svoju nagradu, a nama su svijetli putokazi i ohrabrenje da ne klonemo biti vjernici, biti nositelji nade u našem svijetu kojega svako malo neko zlo zamrači, kad nas svako malo zlo nečim prestraši. Valja nam ustrajati – ustrajno u blaženstvima napredovati – rasti i biti graditelji tog kraljevstva nebeskog, već sada i ovdje – da ga doživimo kao predokus na zemlji – zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.