Bit će još stečajeva: I šibensko-kninska poduzeća ‘dobro’ utječu na ukupan dug hrvatskog gospodarstva

Poduzeća u Šibensko-kninskoj županiji kojima su računi blokirani, zahvaljujući različitim dugovima sudjeluju s 5,4 posto u ukupnoj zaduženosti hrvatskoga gospodarstva krajem 2018. godine, pokazuju podaci FINA-e. Blokiranih do 120 dana je 66, a zapošljavaju 272 radnika te su dužni oko 7,5 milijuna kuna, dok je 95 tvrtki blokirano više od 120 dana. Imaju 54 zaposlena, a duguju više od 251 milijun kuna i prema zakonu kandidati su za pokretanje stečajnog postupka.

Sve te brojke smještaju Šibensko-kninsku županiju odnosno njezina poduzeća na visoko peto mjesto po dugovima. Očekivano, prednjače tvrtke iz Zagreba, potom iz Splitsko- dalmatinske županije, Zagrebačke, Primorsko-goranske, a iza naše je Osječko-baranjska županija. Na tvrtke tih šest županija odnosilo se 88 posto svih dugova u trajanju od 120 i više dana u Hrvatskoj. Ostalih 12 posto dijeli se na 15 ostalih županija.

Promatrano po gradovima ili općinama, po iznosu duga neprekidnog trajanja 120 i više dana, najviše je blokiranih poduzeća u Gradu Zagrebu, a potom Splitu pa Samoboru, Osijeku i Rijeci. Na šestom je mjestu Primošten kojeg slijede poduzeća iz Šibenika.

Inače, u Hrvatskoj su krajem prošle godine bila blokirana 7.262 posuzeća od kojih 65 posto više od 120 dana. Njihovi dugovi su 4,6 milijarde kuna. Zanimljivo, skoro dvije trećine njih krajem prosinca nisu imale niti jednog zaposlenog.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.