Bit će srdela za Badnjak: Ribarima odobren lov brodicama kraćim od 12 metara

Zabrana izlova srdele počinje ove nedjelje i taje sve do sredine veljače, no Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je manjim ribarskim brodovima lov do Badnjaka kako bi sitne plave ribe bilo dovoljno u predblagdanskoj ponudi.

Zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske. Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti. Ove godine zabrana stupa na snagu 16. prosinca u 12 sati i završava 14. veljače u 24 sata. Kao i ranijih godina bit će omogućena i ograničena iznimka za plovila manja od 12 metara koja će smjeti obavljati ribolov u razdoblju od 16. do 24. prosinca u 12 sati.

-Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine u suradnji sa znanstvenicima pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice–srdelare kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske. Kako bismo očuvali tradiciju i osigurali našim potrošačima sitnu plavu ribu za Badnjak uveli smo iznimku za mala plovila do 12 metara. Za ova ograničenja ribari će biti obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo – izjavio je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Istekom razdoblja zabrane, a s ciljem očuvanja fonda srdele u Jadranu, planirano je zadržati i ograničenje ribolovnog napora i ulova kojim bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u ponoć do 28. veljače u 12 sati ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu.

Ministarstvo ribarima nadoknađuje gubitak prihoda zbog zabrane obavljanje ribolova, sve kako bi zaštitili riblje resurse u vrijeme mrijesta i rasta, u ovome slučaju male plave ribe. Početkom ove godine u tu svrhu ribarima je isplaćeno 26,4 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.