Blagdan je Svih svetih. Zašto ga često poistovjećujemo s Dušnim danom?

Blagdan je Svih svetih kojim Katolička crkva slavi sve svece, one kanonizirane i one koji to još nisu. Ujedno je danas i blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Katolička crkva propovijeda kako Svi sveti nisu dan za crninu, s obzirom da vjernici slave one koji su postali dio nebeske Crkve, odnosno prešli su u vječni život. Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Naime, mnogo je više onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjem.

Drugog dana studenog katolici se prisjećaju svojih preminulih. Dušni dan, naime, nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona, i to 998. godine, a Vatikan ga je potvrdio 1311. godine.

Greškom se stoga često poistovjećuju Dušni dan i Svi sveti.

Mnogi će vjernici danas i sutra diljem Hrvatske sa cvijećem i svijećama obići grobove svojih najbližih koji više nisu s njima. Podsjetimo, Šibenska narodna glazba tradicionalno će svirati na posljednjim počivalištima Šibenčana. Glazbari će na groblju sv. Ane biti u 10.15 sati, na groblju sv. Nediljice 15 minuta kasnije, u 11 sati svirat će na Kvanju te u 11.20 sati na groblju sv. Petra u Mandalini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.