Borba s vatrenom stihijom se nastavlja, evakuirano 39 stanovnika iz okolice Bribira

Novo – 23,29 sati

Pred vatrogascima je i noćas duga i besana noć zbog dva aktivna požara u županiji. Na Promini već šest dana traje borba s vatrom, a aktivan je i onaj u Đevrskama.

U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru životi i kuće više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba.

– Evakuirani stanovništvo smješteno je u Osnovnoj školi u Skradinu, a preko noći na terenu ostaju 24 vatrogasca s 9 vozila. Požar na Promini je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom i tamo ostaje oko 150 vatrogasaca i vojnika, kazali su nam u Županijskom centru 112.


21,45 sati

Prema posljednjim informacijama s kojima raspolaže Županijski centar 112, kuće nisu ugrožene u požarima na području Đevrsaka, Promine i Bribirskih Mostina. Dio stanovnika koji je evakuiran, smješten je u Osnovnu školu Skradin, a vatrogasne snage preraspoređuju se na terenu.

– Vatrogasci se prebacuju prema dijelu borove šume kako bi zaštitili Ležajiće. Trenutno opožarena površina još nije poznata, kao ni broj vatrogasnih snaga na terenu, jer se ekipe izmjenjuju stalno iz Zadarske i Šibensko-kninske županije – dodaje dežurni operater iz Županijskog centra 112.

 

20,03 sati

Zbog požar koji je izbio na području Đevrska evakuirano je 12 stanovnika iz sela Pavići, a još uvijek je aktivan požar na Promini, doznajemo u Županijskom centru 112.

– Dvanaest stanovnika iz zaseoka Pavići evakuirano je i smješteno u Osnovnu školu u Skradinu. Na području Đevrsaka aktivna su dva požara, požar se približava kućama, a još uvijek gori na Promini kao i na Bribirskim Mostinama. U ovim trenucima stvarno je teško reći koliko se vatrogasaca nalazi na terenu, kratko su nam kazali u Centru 112

U 18,03 sati izdana je zapovijed za evakuacijom stanovništva zbog požara u Đevrskama, koji se širi prema Bribirskim mostinamam zaseoci Pavići, Miloševići i Bribir. Zapovijed je izdao zapovjednik JVP Šibenik, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Požar u Đevrskama gasila su u četiri kanadera koji su se povukli zbog mraka.

Prema podacia Državne uprave za zaštitu i spašavanje aktivan je i požar u Zatonu

– Aktivan je požar u Zatonu Šibenskom, za kojeg je dojava zaprimljena danas u 15,40 sati. Gore šuma i nisko raslinje, a na terenu su vatrogasci iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zablaće i Brodarica  te dva Canadaira, informaciji su DUZS od 18,30 sati.

Starije – 17,27 sati

Požar koji je oko 15,30 sati izbio na benkovačkoj cesti lokaliziran je, na Promini je stanje nepromijenjeno i nastavlja se borba s vatrom, dok nimalo dobre vijesti stižu iz Đevrsaka.

– Požar u Đevrskama gase tri kanadera i dosta brzo napreduje. S druge strane, imamo i požar na Bribirskim mostinama koji napreduje prema nama, kazali su nam u Županijskom centru 112.

pozar pozar1

Novo – 16,14 sati

Oko 15,30 sati izbio je požar na benkovačkoj cesti, a na terenu se nalazi nekoliko vatrogasnih ekipa.

– Požar gasi oko 15 vatrogasaca, a pomaže im i jedan kanader – doznajemo u Županijskom centru 112.

Šibenik meteo
Šibenik meteo

Starije – 15,22 sati

Požar na Promini još je uvijek aktivan i nadlijeću ga zračne snage, a civili su vraćeni u svoje domove.

Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik te ispomoć iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije. Iz zraka požar gase 2 kanadera i 2 AirTractora.

Dan poslije prizori na planini su zastrašujući, Vatra je progutala šumu, kilometre biciklističkih staza, planinarskih putova, turističku signalizaciju, vidikovce, koje su planinari i lovci godinama njegovali i čuvali kao svoj dom.

Radio Drniš
Radio Drniš

Sjeverozapadni vjetar, prema vremenskog prognozi, na drniškom području u poslijepodnevnim satima bit će u jačanju. I od njega se strepi.

– Kanaderi dolaze i odlaze. Čim se povuku, odnosno budu preusmjereni na neki drugi požar u Dalmaciji, na Promini se vatra rasplamsa, javlja Radio Drniš.

Starije

Veliki požar na Promini i dalje gori pa iako još nema službenih procjena, od izbijanja, u četvrtak poslijepodne, vatra je do danas zahvatila tisuće hektara. Na požarištu je danas, uz 200 vatrogasaca i 100 vojnika i ministar obrane Damir Krstičević, koji je obišao Prominu na kojoj je sve manje otvorenog plamena, ali opasnost još nije prošla..

– Vatre ima na nekoliko mjesta, ali je situacija zadovoljavajuća s obzirom na tešku situaciju noćas. Požar se razbuktao na 1.148 metara nadmorske visine, a zahvaljujući buri u samo sat vremena vatrena fronta bila je duga dva i pol kilometra. Uz stotinu vojnika na terenu je i 200 vatrogasaca od kojih su pojedini na požaru i duže od 24 sata. Zahvaljujem se na pomoći i bivšim pripadnicima 142. brigade Hrvatske vojske, te brojnim prijateljima Promine, planinarima, lovcima, građanima, kazao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Na teškom terenu Promine su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar te ispomoć iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba.

Tom Samotnjak
Tom Samotnjak

– Jutros nam je oko 6.00 sati stiglo stotinu vojnika HV-a, a upravo smo obišli požarište zajedno s ministrom Damirom Krstičevićem. Jutros su na iz zraka pomogla dva kanadera i dva air tractora, a sada brojne zemaljske snage saniraju teren. Izdimljavanja još ima na potezu Mali Točak – vrh Promine prema planinarskom domu. Razmotrit ćemo stanje na području Velušića i zaseoka Bibići i Rajići pa ukoliko situacija bude povoljna i bez opasnosti da vjetar ponovno obnovi požar, negdje iza 13.00 sati bi omogućili povratak evakuiranog stanovništva u te zaseoke, kaže Tomislav Dželalija, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša.

Na požarištu u Kistanjama gori i dalje na nepristupačnom terenu. Taj požar je pod kontrolom gasitelja i trenutno ne ugrožava naselja.

( M.M, A.R.)

Naslovna fotografija: Tom Samotnjak

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.