Branitelji puške zamijenili kuhačom: Do utorka će se Šibenikom širiti mirisi Slavonije

Zvuci, mirisi i okusi Slavonije od jučer se šire šibenskim kalama sa Trga Pavla Šubića I gdje do 8. svibnja traje izložbeno-prodajna manifestacija ‘Dani Slavonije i Domaće je domaće’. Manifestaciju je danas otvorio šibenski dogradonačelnik Paško Rakić te odmah potom uskočio u slavonsko kolo sa članovima KUD-a ‘Kristal-Sladorana’ iz Županje. ‘Dane Slavonije i Domaće je domaće’ organizira Udruga branitelja i proizvođača ‘Panonija’ uz potporu Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice.

Rakić je zahvalio braniteljima što su odloživši puške nakon Domovinskog rata odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke i nastaviti privređivati njegujući tradicijske obrte i običaje.

– Ovo je lijep spoj ‘plave’ i ‘zelene’ Hrvatske, a posebno nam je drago što uz prodajni segment sajma, posjetitelji imaju priliku vidjeti kako se pripremaju autohtone slavonske delicije. Nakon iznimnog doprinosa koji ste dali u Domovinskom ratu, svojom aktivnošću kroz udrugu pokazali ste kako se njeguju i štite hrvatski običaji i tradicija, istaknuo je Rakić te izlagačima poželio dobrodošlicu u Šibenik.

slavonija1

-Proteklih šest godina guramo ovakve projekte i tempirali smo Šibenik u nizu našeg kretanja od Istre. S nama su u Šibenik stigli predstavnici tvrtki, obrta, OPG-ova, udruga i zadruga koje su članice naše udruge. Tu su proizvođači sireva, meda, voćnih rakija, vina, obuće i ono najvažnije pripremili smo prezentaciju slavonske tradicionalne kuhinje, čobanca, graha s kobasicama i slaninom, kobasice s kiselim kupusom te prezentaciju tradicionalnog načina izrade čvaraka. Svi naši članovi su branitelji i članovi njihovih obitelji pa već imamo i unučadi hrvatskih branitelja, kaže Pavo Baotić, predsjednik Udruga branitelja i proizvođača ‘Panonija’.

slavonija4

Pod velikim šatorom kotlovi su već na vatri, a uz kotao čobanac lagano miješa Antun Tičac.

– Grah s kobasicom i slaninom već je skuhan, a sad kuham čobanac. Šibenčani su zainteresirani za sva jela koja pripremamo. Za čobanac prvo pripremimo temeljac, mrkvu i crveni luk, koje skuhamo i blendamo, ohladimo pa dodamo junetinu i svinjetinu, crvenu papriku – slatku i ljutu, papar, češnjak, lovački umak i lovor. Za čobanac nema tajne koja se posebno čuva. Tko ga zna skuhati, zna i to je to, a kuha se najmanje tri sat, kaže nam Antun, vojni umirovljenik koji se već tri godine bavi ovim poslom.

slavonija2

Kad Slavonke spremaju kolače tu se ne štedi i ispod 20 vrsta kolača nema fešte. Tako je i na slatkom štandu Emice Ivković iz radionice za proizvodnju kolača ‘Mađarica’ iz Nove Gradiške.

– Pripremili smo dosta toga, ali ne i sve što Slavonija nudi kada je riječ o slatkome. Uglavnom su to kolači koji su prigodni za ove tople dane, a kremastije kolače ovaj put nismo donosili. Ovdje je više od 20 vrsta kolača, a kako svake godine dolazimo u vrijeme Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, Šibenčani prvo traže našu mađaricu, ali rado kupuju i druge kolače jer su sve to tradicijske slastice. Ove kolače svakodnevno izrađuje nas šestero u radionici, kaže Emica.

slavonija3

Sve koji prošetaju ovih dana do zgrade Županije na štandovima čekaju mirisni mesni proizvodi, posebno oni od slavonske crne svinje, vina, likeri, proizvodi od kože i još mnogo zanimljivih artikala koje rijetko možemo vidjeti ili nabaviti u Šibeniku.

slavonija6 slavonija7 slavonija8 slavonija9 slavonija10

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.