Branka Juričev Martinčev otočanima osigurala sufinanciranje troškova gospodarenja otpadom

Odredbe kojima se obvezuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranje prihvatljivih troškova prijevoza otpada s otoka i sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja građevina za gospodarenje otpadom na otocima, a koje je iznijela saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev uvrštene su u tekst konačnog prijedloga Zakona o otocima.

Također, na prijedlog zastupnice Juričev-Martinčev obvezuju se javna tijela na donošenje Program mjera kroz Otočni godišnji program za olakšavanje položaja otoka ovisno o njihovoj udaljenosti od kopna i specifičnom položaju.

Do sada su jedinice lokalne samouprave na otocima bile pod velikim financijskim pritiskom za osiguravanje odvoza otpada s otoka što je, nažalost, ponekad rezultiralo odlaganjem otpada na potpuno neprimjerenim mjestima, a i zagađenjem mora.

Ovakvim smjerom, tijela središnje državne vlasti će pokušati, barem donekle, ublažiti visoke financijske obveze jedinica lokalne samouprave zbog specifičnosti svog geografskog položaja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.