'Grad Šibenik ovoj temi posvećuje veliku pažnju'

Brojni stručnjaci u Solarisu na Međunarodnoj konferenciji o naftno-plinskom gospodarstvuFoto: Grad Šibenik

Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji koja je posvećena tehnološkim dostignućima u području istraživanja, proizvodnje, transporta i opskrbe energentima, počela je danas u Konvencijskom centru u Solarisu.

Desetu konferenciju i izložbu organizira Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa, s tradicijom djelovanja više od pet desetljeća, a sudionike konferencije pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

– Koliku pažnju Grad Šibenik posvećuje ovoj tematici govori i činjenica da je upravo u Šibeniku prije pet godina osnovan sveučilišni Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji educira stručnjake za navedena područja. Šibenik se uzdignuo i revitalizacijom prepoznatljivog fortifikacijskog sustava sačinjenog od četiri tvrđave, a dodatno ga čine jedinstvenim i dva spomenika koja su pod zaštitom UNESCO-a, katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole. Blizina dvaju nacionalnih parkova Krka i  Kornati zaokružuju jedinstvenu sliku grada koji  u zadnjih pet godina svoju silnu potencijalnu energiju pretvara u kinetičku – rekao je gradonačelnik Danijel Mileta.

U tematskom dijelu stručnog skupa raspravljat će se o razvoju novih tehnologija proizvodnje energije iz konvencionalnih, nekonvencionalnih te obnovljivih izvora energije, uvažavajući prirodne resurse i strateški razvoj Republike Hrvatske  po ovoj temi.

Poseban naglasak će biti  na prirodnom plinu kao jednom od ključnih energenata u energetskoj tranziciji RH. U radu Konferencije sudjeluje 300-ak stručnjaka iz obrazovnih ustanova, institucija, trgovačkih društava, kompanija i udruga. Cilj skupa je ukazati na potencijale Hrvatske za otkrivanje novih zaliha nafte i plina te nužnosti ulaganja u istraživanja na prostoru Dinarida i Jadrana. Poseban naglasak stavlja se na zadržavanje visokog stupnja zaštite okoliša u naftno-plinskom gospodarstvu i uopće energetici.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Hrvatska gospodarska komora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.