Burić i Marić stavili paraf na ugovor. TEF do proljeća investitorima na stolu?

Šibenski gradonačelnik Željko Burić potpisao je danas sporazum o određivanju pravno-financijskih odnosa novoosnovane trvrtke Batižele koja raspolaže prostorom bivšeg TEF-a.  Svoj paraf na ugovor stavio je nakon što je to prošli tjedan napravio ministar financija Zdravko Marić, a do Božića bi trebali potpisati i ostali vjerovnici, koji će se namiriti realizacijom projekta na 28 hektara, doznajemo u šibenskoj gradskoj upravi.

– Priča s TEF-om, odnosno projektom Batižele, je i dalje prilično intenzivna te se razvija. Ono što nam je konačan cilj je da u proljeće 2019. godine krenemo u proceduru dovođenja investitora s obzirom da su Batižele zajednička tvrtka Grada Šibenika i države koja je sva svoja potraživanja pretvorila u udjele – istaknuo je Burić.

Nakon odluke Vlade i potpisivanja sporazuma, potrebno je točno utvrditi sva potraživanja u temeljnom kapitalu tvrtke koji iznosi 148,5 milijuna kuna.

– Svoje udjele će imati niz ministarstava, Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, Hrvatske vode, Carinska uprava… Sve to treba složiti u legalan i legitiman pravni okvir. No, mi kao Grad Šibenik i Ministarstvo financija su dva krajnja oslonca osovine. Na osnovu zajedničkih zaključaka očekuje se i potpis svih ostalih strana – objasnio je Burić.

Sporazum definira sve financijske odnose i praktički je prvi postupak u procesu dokapitalizacije tvrtke nakon čega će, tvrdi Burić, biti stvoreni uvjeti za dovođenje investitora.

– To je ogroman posao, ali i benefit za Grad Šibenik. Nakon dvadesetak godina proces je potpuno odblokiran. I konačno ide k onome što smo nažalost desetljećima slušali, ali ništa se nije napravilo. Ali sada postaje realan potencijal u razvoju grada – napominje šibenski gradonačelnik.

Burić osniva Batižele i s državom ovladava TEF-om. Temeljni kapital nove tvrtke je 148,5 milijuna kuna

Današnji sporazum je, veli, treći od pet koraka. Četvrti je dokapitalizacija, a peti bi trebao biti konkretan natječaj za dovođenje investitora.

– Ima niz radnji koje se paralelno odvijaju. Firma je osnovana, ali mora imati upravni i nadzorni odbor i sve ono što je predviđeno zakonom. Radi se o zajedničkoj tvrtci države i Grada gdje će biti i zajednički predstavnici – objašnjava gradonačelnik te dodaje da već pregovara s nizom investitora iz Poljske i Njemačke. Ponuditeljima je, govori nam, najvažnije da sve bude čisto s pravne strane.

Inače, prostor TEF-a u zapadnom dijelu Šibenika zemljište je površine od oko 274 tisuće četvornih metara na atraktivnoj lokaciji na sjevernom ulazu u Šibenik, neposredno uz more, a kako je Vlada pisala u svom obrazloženju, on predstavlja jedan od najvažnijih investicijskih potencijala cjelokupne istočne obale Jadrana i danas se smatra takozvanom brownfield lokacijom.

Sukladno GUP-u Grada Šibenika predviđena je prenamjena saniranog prostora u novu namjenu – mješovitu. Stoga je i gradonačelnik Burić u više navrata naglašavao kako tamo ne želi zatvoreni resort.

Nitko od vijećnika nije bio protiv Batižela. Burićev model rješavanja TEF-a ide pred Plenkovića

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.