Burić osniva Batižele i s državom ovladava TEF-om. Temeljni kapital nove tvrtke je 148,5 milijuna kuna

Tvrtka Batižele, preko koje bi Grad Šibenik u suradnji s državom trebao ovladati prostorom TEF-a, bit će na Dnevnom redu Gradskog vijeća 12. rujna. Budući da HDZ ima većinu, vijećnici će najverojatnije izglasati osnivanje nove gradsko-državne tvrtke. Podsjetimo, Vlada je početkom kolovoza donijela odluku o prihvaćanju projekta Batižele kojim bi se vrijedno 28 hektara zemljišta TEF-a stavilo u funkciju, i to u roku od godinu dana.

U obrazloženju gradske odluke piše, pak, kako je osnivač firme Batižele, društva s ograničenom odgovornošću, Grad Šibenik, a temeljni kapital je 148,5 milijuna kuna. U temeljni kapital, dakle, prenesen dio temeljnog kapitala TEF-a.

No, u odluci je istaknuto kako se poslovni udjeli mogu dijeliti, prenositi i naslijeđivati sukladno odlukama Skupštine društva, što legalno ostavlja prostor za ulazak države u vlasničku strukturu. Upravu tvrtke čini direktor kojeg imenuje Skupština, a koju čini gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Nadzorni odbor imat će pet članova, a gradonačelnik će jednog člana izabrati na prijedlog Ministarstva gospodarstva.

Vlada je, inače prilikom prihvaćanja plana gradonačelnika Burića, zadužila upravu i Nadzorni odbor TEF-a, Ministarstvo financija te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da u roku od 60 dana usklade konačne iznose državnih potraživanja kako bi se uredila buduća vlasnička struktura.

Nadalje, Ministarstvo državne imovine zaduženo je da s Gradom Šibenikom potpiše sporazum o odabiru i provedbi optimalnog modela aktivacije imovine TEF-a, a koji će nakon provedene podjele s osnivanjem i dokapitalizacije omogućiti povrat ulaganja i države i Grada.

Prostor TEF-a u zapadnom dijelu Šibenika zemljište je površine od oko 274 tisuće četvornih metara na atraktivnoj lokaciji na sjevernom ulazu u Šibenik, neposredno uz more, a kako je Vlada pisala u svom obrazloženju, on predstavlja jedan od najvažnijih investicijskih potencijala cjelokupne istočne obale Jadrana i danas se smatra takozvanom brownfield lokacijom.

Sukladno GUP-u grada Šibenika predviđena je prenamjena saniranog prostora u novu namjenu – mješovitu. A i sam gradonačelnik Burić je u više navrata naglašavao kako tamo ne želi zatvoreni resort.

– TEF se morao sagledati kao cjelina i kao jedinstveno prostorno rješenje, što smo napravili urbanističkim natječajem Europan. Urbanisti su, dakle, drugi kamen temeljac nakon pravno-imovinskog rješenja situacije – objasnio je Burić.

Zbog jedinstvene lokacije zemljišta veličine 28 hektara, koje se nalazi uz samu morsku obalu i u neposrednoj blizini centra grada, Grad ima namjeru zemljište TEF-a ponuditi potencijalnim investitorima na ulaganje, a modalitete ulaganja potrebno je dodatno regulirati dogovorno između Ministarstva državne imovine i Grada.

Na pitanje kad će konačno bageri na prostor TEF-a, Burić prije mjesec dana nije imao egzaktan odgovor, ali je dodao da će – brzo. Ipak, zasigurno će trebati još nekoliko sjednica Gradskog vijeća pa gradonačelnik traži politički konsenzus jer je riječ o projektu koji će promijeniti lice Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.