Burić se sastao s konzervatorima: ‘Projekt eskalatora mora se prilagoditi spomeniku’

Konzervatorski odjel u Šibeniku imenovat će svog predstavnika koji će službeno voditi projekt eskalatora u Docu na prostoru dvostrukih bedema u Docu, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Konzervatorskog odjela u Šibeniku, arhitekta Nikole Bašića i predstavnika šibenske gradske uprave.

Povod sastanka na kojem su gradonačelnik Željko Burić i njegovi zamjenici razgovarali s arhitektom Nikolom Bašićem i pročelnicom Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angelom Bujas bile su smjernice elaborata Hrvatskog restauratorskog zavoda čiji djelatnici su krajem prošle godine proveli istraživanja u dijelu dvostrukih bedema.

Grad Šibenik maksimalno će poštivati struku, istaknuto je na današnjem sastanku, ali istovremeno traži da se utvrdi kakva je mogućnost suvremenog komuniciranja kroz dvostruki bedem, odnosno da se na osnovi konzervatorskih smjernica prilagodi projekt eskalatora. Namjera Grada Šibenika je uskladiti mišljenja te pronaći rješenje po kojem će se maksimalno zaštiti povijesna i kulturna baština.

Arhitekt Nikola Bašić, koji je izradio idejno rješenje urbanog eskalatora, istaknuo je kako je integracija i uključivanje kulturno-povijesnog nasljeđa u suvremeni život najbolji oblik njegove zaštite te je iznio primjere europskih iskustava komunikacijske dostupnosti spomeničkih cjelina. Pročelnica Konzervatorskog odjela Angela Bujas naglasila je kako se projekt eskalatora mora prilagoditi spomeniku te je dodala kako svakako treba završiti arheološka istraživanja.

Na sastanku je dogovoreno kako će Konzervatorski odjel imenovati svog predstavnika koji će i službeno voditi projekt, a nakon čega će, uz podršku Grada Šibenika, intenzivirati suradnju s arhitektom Nikolom Bašićem kako bi se konkretno raspravili svi detalji navedenog projekta.

Konzervatori odbacili mogućnost ugradnje eskalatora u šibenske dvojne bedeme

Više od 10 godina stara ideja arhitekta Nikole Bašića o ugradnji eskalatora u šibenske dvostruke bedeme od Doca do tvrđave sv. Mihovila dobila je ‘crveno svjetlo’ Ministarstva kulture, potvrdio je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika. Iako je Grad Šibenik riješio najveći dio imovinsko pravnih odnosa unutar dvojnih bedema i ostala je neriješena još samo jedna…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.