Buriću prekipjelo, Autotransportu odzvonilo! Čim istekne ugovor, Grad osniva svoju tvrtku za prijevoz

Grad Šibenik osnovat će komunalnu tvrtku za prijevoz u roku od sljedeće tri godine kada Autotransportu ističe koncesija, doznajemo u gradskoj upravi. Naime, odluka je donesena  jučer na kolegiju, a gradske službe već su počele s pripremnim radnjama za organizaciju nove tvrtke. Moraju odlučiti koliko autobusa treba nabaviti, koje veličine te kojim linijama trebaju prometovati kako bi Šibenčani konačno odahnuli kad je u pitanju prijevoz autobusima.

– Svjesni smo činjenice nezadovoljstva građana gradskim prijevozom, kao i činjenicom da je Šibenik jedan od nekoliko gradova u Hrvatskoj, koji imaju koncesionara za gradskog prijevoznika. Grad Šibenik je doživio razvoj, pa i prostorno širenje tako da to zahtijeva komunalni gradski prijevoz koji će biti dominantno prilagođen realnim potrebama Šibenčana. To podrazumijeva i učestalost i rasprostranjenost – istaknuo je Burić.

Svjesni su, kaže, činjenice da koncesionar funkcionira po isplativosti posla koji radi. Komunalne tvrtke, pak, vode se poslovnom politikom da im profit nije primaran. Čak će, govori nam Burić, i Šibenčani biti uključeni u cijelu priču tako da će odlučiti kako će se prijevoznik zvati i koje im linije trebaju.

– Struka će odlučiti koliki će autobusi biti prema linijama kojima će voziti. Autobusi sigurno neće biti onog klasičnog oblika jer za to nema ni potrebe. U određenim zonama grada nema ni toliko stanovništva, ali ni prolaza za velike buseve – naglasio je Burić.

Velik dio priprema za novu komunalnu tvrtku odradit će gradski odjeli, a ‘strukom’ će se baviti vjerojatno Prometni fakultet, odnosno agencije koje će se odraditi financijsku konstrukciju projekta.

– Shodno tome, bit će određenih odluka koje će morati ići na odlučivanje u Gradsko vijeće. Koliko god se činilo da imamo dosta vremena, riječ je o opsežnom poslu – rekao je šibenski gradonačelnik.

Njegova ideja je, kako nam je ispričao, da busevi budu modernog tipa, pogonjeni nekim od alternativnih oblika energije, kao što je struja.

– Neće se više događati da postoji raspored dolaska i odlaska autobusa, a da ga u tom trenutku nema. Odgovrno tvrdim da takve prakse više neće biti. Moramo napraviti takav prijevoz koji će biti učinkovit da dijete može s Vidika sigurno doći do Baldekina na trening i vratiti se nazad jer zna kako će bus stići – poručio je Burić koji vjeruje da će novi gradski prijevoz uvelike riješiti i problem gužve u gradu jer će se Šibenčani, umjesto automobila, voziti autobusima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.