Čini se da ćemo još pričekati sv. Ivana. I to zbog ‘gluhih telefona’ i preskupih bagera

Projekt obnove i revitalizacije tvrđave sv. Ivana debelo kasni. Iako je rok završetka projekta teškog 49 milijuna kuna, za koji je Europa odobrila čak 41 milijun kuna, bio kraj 2019. godine, vrlo je izvjesno da će sve biti pomaknuto za godinu dana. I to sve uz scenarij da SAFU odobri prolongiranje roka. Dakle, na obnovljeni treći biser u niski šibenskih tvrđava čekat ćemo još najmanje dvije godine.

Novi voditelj projekta obnove tvrđave Petar Mišura, nedavno imenovan za vršitelja dužnosti pročelnika gradskog odjela za gospodarstvo, nije htio ulaziti u detalje, ali je istaknuo kako vjeruje da će taj projekt izvući i dovršiti bez nekih većih problema.

– Što se tiče produženja roka, odluka još nije donesena jer treba odraditi određene predradnje. Radimo dopunu projekta da svi implikatori ostanu, a da materijali i izvedba ostanu u cjenovnim okvirima, odnosno ne smijemo prekoračiti pet milijuna eura po kulturnom dobru – veli Mišura.

Šibenski portal već je prije nekoliko mjeseci pisao o kašnjenju projekta. Naime, u veljači ove godine izvijestili smo javnost kako je godinu i pol dana do roka, a da bagera nema ni na vidiku. Insajderski izvori tvrdili su nam tada kako se to dogodilo zbog šuma u komunikaciji između šibenskog Odjela za gospodarstvo i projektanata iz ureda Vulin i Ileković. Taj šum u komunikaciji oni su ipak prozivali samovoljom čelnih ljudi Odjela na čijem je čelu godinama bio ‘odbjegli pročelnik’ Matija Bumbak, a tu tezu nam je u u pismenoj komunikaciji potvrdio i sam projektant tvrđave Boris Ileković.

Godinu i pol dana do roka, a bagera ni na vidiku. Projektant Tanaje tvrdi da je loše surađivao s Bumbakovim odjelom

Najveći problem s kašnjenjem je, tvrdi danas šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, taj što je inicijalni projekt trebalo prilagoditi novoj situaciji na projektu za koji je Grad dobio novac. Nadalje, on potvrđuje kako se jako puno vremena izgubilo u komunikaciji između arhitekta i Grada.

– Sam projekt bio je napravljen prije godinu i pol dana, a i troškovnik je tada imao druge cijene. No, cijene građevinskih radova su u međuvremenu skočile za 30 do 40 posto pa je projekt izišao iz gabarita koje smo prijavili na natječaj za dodjelu sredstava – rekao nam je Mileta te dodao se u natječaju ne smije izlaziti izvan gabarita bez obzira davao novac Grad Šibenik ili Europa.

Što se tiče SAFU-a, Mileta smatra da Grad Šibenik ima veliko iskustvo s EU projektima pa ne vidi problem u odgađanju roka.

– Koliko nam je iskustvo, pokazali smo na sv. Mihovilu koji smo doveli do kraja bez penala. Europa traži razlog zbog čega tražimo prolongaciju, ali mi smo se dokazali da imamo jake argumente – poručio je Mileta.

Grad pozvao potencijalne prijavitelje da pregledaju dokumentaciju za natječaj revitalizacije tvrđave sv. Ivana

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.