Opet osvojio prvu nagradu

Šibenski inovator Mario Ljubičić još jednom oduševio svojim izumom: Provozao se i dogradonačelnik Rakić

Društvo inovatora Fausta Vrančića Šibenik iznjedrilo je još nekoliko inovacija iz svoje bogate riznice, a riječ je o električnom biciklu, posebnoj slici Fausta Vrančića, stabilizatoru utega koji može biti korišten u dizanju tereta te parking barijeru.

No krenimo redom…

Mladi inovator Mario Ljubičić član Društva, inače iz Runovića kod Imotskog, poznat javnosti po izumu električnog automobila  s djelomičnim samodopunjavanjem baterija, sada je oduševio svijet novim iznašašćem električnog bicikla ‘Guide b’ koji je u potpunosti prilagođen vozaču.

– Bicikl je zamišljen da bude i vodič u smislu da zna sve u svakom trenutku na kojoj se lokaciji nalazi i sve o tom konkretnom mjestu te korisniku može i preporučiti što posjetiti, bez obzira je li riječ o povijesti ili prirodnim ljepotama toga mjesta. Vozač može i sam birati rute po kojima će voziti, a bicikl će sugerirati mogućnosti odabira, jer ruta ovisi vremenskoj prognozi, dobu dana, stanju baterije, visini, težini i starosti korisnika. Primjerice, ako je riječ o djetetu onda će bicikl predložiti rute koje nisu opasne – objasnio je Mario.

Ljubičić je sam konstruirao bateriju s čijim jednim punjenjem korisnik može prijeći 100 kilometara i puni se u kući, a softver za aplikaciju vodiča izradio je Marijev rođak Ivan. Bicikl komunicira s posebnom kacigom preko koje vozaču govori gdje se nalazi u svakom trenutku.

Važno je reći da je za taj izum, mladi inovator, osvojio prestižni Grand Prix na 17. međunarodnoj izložbi ARCA u Zagrebu, a zapažen rezultat i brončanu medalju osvojila je i Stela Čuturić svojom inovativnom tehnikom slikanja kolaža na platnu te Igor Sladoljev svojim stabilizatorom visećih tereta.

– Ova nagrada svojevrsna je kruna uspjeha našeg Društva, a u posljednjih 20 godina na raznim sajmovima i natjecanjima osvojili smo preko 75 medalja. Veseli nas što su mnogi ulagači zainteresirani za Marijev proizvod te smo uvjereni da će ostvariti daljnji uspjeh – kazao je predsjednik Društva inovatora Josip Labura.

Labura je još naglasio kako je električni bicikl ‘Guide b’ prepoznat kao najkvalitetnija inovacija među čak 200 inovacija iz Hrvatske i svijeta predstavljenih na izložbi ARCA.

Inače, inovatore je primio zamjenik gradonačelnika Paško Rakić koji im je čestitao na sjajnom uspjehu, a poželio im je i najbolje u povodu 20. godišnjice rada.

– Ova nagrada na izložbi ARCA ujedno je i najveće priznanje vašeg predanog rada koji obavljate volonterski, ali i još jedna lijepa promocija našeg grada – zaključio je Rakić koji se na kraju i provozao na električnom biciklu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.