Čovjek opasnih namjera, guske u magli… Da, takva je bila politička komunikacija u raspravi o Poljani

Tema Poljane, odnosno dozvole Gradskog vijeća za zaduživanje Gradskog parkinga za 25 milijuna kuna, uzburkala je strasti na današnjoj, inače prilično zapaljivoj sjednici. Poljana je, dakle, probudila one najniže strasti koje su vidljive u političkom životu i raspravu o projektu prebacila na razinu neskrivenih osobnih uvreda.

– Jedino znate obmanjivati javnost i dizati kredite. Poljana se kopa kako bi netko manipulirao s pedesetak milijuna kuna. Vi ste čovjek opasnih namjera – poručio je, između ostalog, s govornice MOST-ovac Ivo Glavaš šibenskom gradonačelniku Željku Buriću. Zanimljivo je da to nije govorio, već je čitao s papira. Poput nekakvog memoranduma.

Bilo je tu još i spominjanja one slavne Radićeve ‘Ne srljajte kao guske u maglu’, a pri svakoj maloj jačoj uvredi predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović upozoravao je Glavaša i pozivao ga na političku korektnost. Uzalud.

Nakon salve uvreda i razno-raznih konstatacija, začuo se pljesak. Novinare, ali i vijećnike zanimalo je kome može pasti na pamet pljeskati nakon takvog političkog manevra. Bio je to Burić.

– Čovjek ne zna komunicirati. Neka sjedi malo u Gradskom vijeću pa se nauči. Dignut ću privatnu tužbu protiv vas zbog ovakvih uvreda. Gledajte, iza nas uvijek nešto može ostati. Iza mene će ostati nešto pozitivno, a vi dođite kući, pogledajte se u ogledalo i napravite analizu – nije ostao dužan ni Burić.

U raspravu je spretno uletio Zlatović, koji je, uzgred rečeno, sjednicu vodio iznimno profesionalno. Na čelu je bio suvereno, poput nekakvog suca čija je zadnja. Ali ne samo zadnja, već i najmudrija.

– Kad se već pozivamo na velikane, molio bih da se u raspravama ostavimo osobnih konfrontacija. Ipak, ostaje ljudski aspekt koji je nezaobilazan – rekao je psihološki Zlatović i dobacio da malo slabije vidi nakon takvih rasprava.

– Zamagli mi se kao guski u magli – zaključio je Zlatović i nasmijao sve prisutne.

Naravno, tema Poljane, kao i prethodna o HNK Šibenik, bila je zanimljiva starim bombarderima, ali i onim novima, koji su se nerijetko gubili u tematici i odlazili u širine. Tako je zanimljivo da je čak i Joško Šupe, žestoki oponent Željka Burića, u jednoj situaciji stao za pozornicu i branio šibenskog gradonačelnika.

U svakom slučaju, Gradsko vijeće dalo je dozvolu Gradskom parkingu da se zaduži, a osim HDZ-ovih vijećnika za tu su odluku bili i nezavisni Anton Dobra, kao i Hrastovac Zekanović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.