Crijevna viroza hara Hrvatskom, ali kod nas je stanje još pod kontrolom. Evo kako je prepoznati i liječiti

Pixabay

Posljednja dva mjeseca Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije bilježi po 40 slučajeva oboljelih od crijevne viroze, što i dalje odgovara višegodišnjem sezonskom prosjeku i ne iskače iz granica normale kao što je to slučaj primjerice u Zagrebu.

Potvrdio nam je to epidemiolog Željko Huljev iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, poručujući kako je crijevna viroza zapravo skup različitih uzročnika, a s obzirom da traje relativno kratko, većina ljudi ni ne odlazi kod doktora, stoga obolijevanje ostane nezabilježeno.

– Ovo je inače vrijeme kada se te viroze pojavljuju. Kod nas je brojka nešto malo u porastu, ali ništa alarmantno niti drugačije u odnosu na protekle mjesece. Na razini cijele županije tijekom studenog i prosinca bilježimo po četrdesetak slučajeva oboljelih, a pravi broj možda je i pet, čak i deset puta veći. No kako su to kratkotrajne bolesti koje se najčešće manifestiraju kroz povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanje u trajanju od par dana, većina oboljelih ne zatraži liječničku pomoć – objašnjava Huljev.

Simptomi crijevne viroze i kako je liječiti

Crijevna viroza, koja se naziva još i želučanom virozom, kratkotrajna je, ali neugodna bolest tijekom koje skupina virusa nadražuje želudac ili crijeva s tipičnim simptomima povraćanja, mučnine i proljeva. Najčešći uzročnik je takozvani rotavirus koji se češće pojavljuje u zimskim mjesecima, a simptomi bolesti su različiti, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Neka djeca žale se samo na bol u želucu, laganu mučninu i imaju smanjeni apetit, neki povraćaju, drugi imaju proljev, a u najgorem slučaju imaju kombinaciju svega navedenog. Temperatura se javlja ponekad. Želučana viroza traje najmanje tri, a najviše sedam dana.

Pixabay
Pixabay

Ukoliko je riječ o trovanju hranom, simptomi mogu biti slični, ali se najčešće javljaju vrlo brzo nakon što je pokvarena hrana pojedena. Najčešće nema temperature i nakon povraćanja ili mekane stolice odnosno izbacivanja pokvarene hrane iz organizma, simptomi se smiruju. Najbolje je davati običnu vodu, prirodni voćni sok bez dodanog šećera koji se može i razrijediti vodom, nezašećereni prirodni čaj, juhu ili napitke bogate elektrolitima. Izbjegavajte gazirane sokove i napitke koji sadrže kofein.

U kućnoj je ljekarni uvijek dobro imati paketić rehidracijske otopine i djeci je ponuditi što prije, u malim gutljajima. Za vrijeme povraćanja i proljeva nije poželjno da dijete puno jede ili da jede tešku hranu, ma koliko gladno bilo, jer će hrana vjerojatno pogoršati simptome. Kada primijetite da se viroza počinje smirivati, djetetu prvo ponudite dvopek i šipkov čaj, a polagano uvodite kuhanu rižu, mrkvu i kuhano bijelo meso.

Ukoliko u proljevu ili povraćanju primijetite tragove krvi odmah otiđite liječniku, jer se može raditi o ozbiljnijoj bakterijskoj infekciji kao što je ona izazvana Escherichiom Coli.

Liječnika obvezno posjetite ako viroza traje duže od tri dana bez znakova poboljšanja. Važno je da se temperatura snižava i da se ne javljaju znakovi dehidracije. Kako bi dječji organizam zadržao potrebnu tekućinu, djeca trebaju piti manje količine tekućine, ali češće.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.