Crne brojke revizije Agrokora: Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv bivše Uprave

Licegrada.hr

Šest mjeseci nakon što je Vladin povjerenik Ante Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom,  napokon je poznato kako je poslovao taj koncern u prošloj godini.

Nakon revizije, značajno je smanjena vrijednost imovine Agrokora u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem, piše Jutarnji list.

Naime, ukupna Agrokorova imovina manja je za 21,7 milijardi kuna u odnosu na u odnosu na financijsko izvješće za 2015., odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem.

– Danas ćemo vam prezentirati drugi dio revizorskog izvješća. U uvodu kao što smo i prošli tjedan u četvrtak naveli, PricewaterhouseCoopers (PwC) je započeo rad u svibnju i uz velike napore uspjeli smo završiti revidirane rezultate. Danas ćemo vidjeti što cijela grupa obuhvaća i kakav je rezultat – kazao je Ramljak na početku prezentacije.

Revidirani konsolidirani izvještaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dvije godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za 21,7 milijardi kuna nego što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vrijeme Ivice Todorića, da obveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za 14,5 milijardi kuna, a da je poslovni gubitak (račun dobiti i gubitka) u 2016. iznosio 11 milijardi kuna.

Računovodstvene nepravilnosti

Uz to, revizijom se otkrilo i da je poslovni gubitak u 2015. bio na razini od 3,6 milijarde kuna u usporedbi sa 1,2 milijarde kuna ranije iskazane dobiti.

– Uočili smo i neke računovodstvene nepravilnosti – kazao je Ramljak i naveo kako se to odnosi na obveze koje su veće za 3,9 milijarde kuna u odnosu na prvotno prikazane, operativni i financijski troškovi su veći za 2,3 milijarde kuna, a ono što je posebno znakovito je da je utvrđen i manji iznos novca za 2,1 milijardu kuna, kao i da dani neiskazani krediti i potraživanja iznose dvije milijarde kuna. Daljnja raščlamba pokazuje da se od 5,6 milijardi kuna koje se odnose na računovodstvene nepravilnosti, 2,2 milijardi kuna odnosi na poboljšavaje rezultata kroz neprikazivanje operativnih i financijskih troškova od 2010. do 2015.

– Ključni nalazi revizije, ono što je javnosti najvažnije, ja ću pokušati objasniti jednostavnim rječnikom. Nije jednostavno ni nama koji smo financijski obrazovani – kazao je.

Od 2010. godine u svojim knjigama kompanija nije prikazuvala trošak – 2,2 milijarde kuna. Pitate se kako je to moguće? Moguće je tako da su ti iznosi stavljeni na neki tranzitni račpun, revizori ga nisu vidjeli a vezivali su se na ugovor u kojem je navodno 2011. odlučeno da će kompanija biti izlistana na burzi i da će svi troškovi vezani uz listanje na burzi biti troškovi kompanije, piše Jutarnji.

–  U ovih 2,2 mld kn ima svakavih trokova, no 50% je privatnih troškova. Sporno je da oni nikad nisu bili prikazivani. Dobit se uvećavala svake godine, a na temelju toga su se isplaćivale dividende.

– Sjećate se Moodys reporta? Ovo je citat iz tog izvještaja, kad su smanjivali rejting, naveli su jedinu pozitivnu stvar, a dto je da kompanija ima dovoljno likvidnosti, da ima dovoljno keša na računu da može pokriti sve sdvoje obveze. To su bilew pozajmice koje su se klasificirale kao novac i novčani ekvivalenti. TU je lista od 1,6 mld kn kompanija i osoba kojima je stavljeno na depozit taj novac. Stvarni iznos keša je bio 318 milijuna kuna, a prikazivalo se kao 2,2 mld kuna.

Kaznena prijava protiv odgovornih osoba

Nakon prezentacije nalaza revizije Vladin povjerenik Ante Ramljak je odgovarao na novinarska pitanja.

– PricewaterhouseCoopers izvijestio o svim ovim nepravilnostima, mi smo nakon ovih nalaza angažirali forennzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku i pokazati nam gdje je ova razlika u novcu stvarno otišla. Ja se nakon tog dopisa danas već poduzeo određene zakonske aktivnosti. Podigao sam kaznenu prijavu priotiv odgovornih osoba koje su u tom trenutku bile u upravi kompanije. Govorim o 2016. godini – kazao je Ramljak.

– Nisam čuo da je Todorić najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv mene. Budući da se radi o osjetiljivim stvarima, ne mogu iznositi detalje – kazao je Ramljak.

– Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo, kazao je, a o prebacivanju privatnih troškova na kompaniju nije želio detaljno govoriti.

Ramljak je samo kazao kako je tu i ljetovanja i helikoptera i brodova i avionskih karti, ako i drugih troškova.

Ramljak je kazao i kako je zadnja dividenda isplaćena za 2014. godinu. 2015 nije isplaćena, a 2016. se nije ni mogla isplatiti.

Na pitanje o kaznenoj prijavi koju je Todorić podnio protiv njega, Ramljak je kazao:

– Ja sam od prvog dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovaram. Nemojte me krivo shvatiti, ali ne mislim voditi polemiku kroz medije s Todorićem. Njemu je najteže. On sam zna što je ovdje bilo. Ja mu nikad nisam želio nitša loše, nepotrebna je polemika. On brani samog sebe i na nekom drugom mjestu morat će odgovoriti na puno pitanja, piše Jutarnji.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.