Dalmatinski ugostitelji iz Šibenika će poslati poruku protiv dizanja poreza na 25 posto

HOK

Ugostitelji iz cijele Dalmacije, njih dvjestotinjak, okupit će se idućeg utorka u Šibeniku i hrvatskoj Vladi i resornom Ministarstvu financija poslati zajedničku poruku protivljenja podizanju stope PDV-a sa 13 na 25 posto. Dogovoreno je to nakon okruglog stola održanog jučer u Zagrebu, na kojem su predstavnici Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK), Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma raspravljali o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo, i donijeli zaključak kako dizanje stope PDV-a ugrožava investicije i nova zapošljavanja.

– Okupit ćemo se i argumenitrati svoje protivljenje, i u konačnici sa stručnim stavom i mišljenjem ići ćemo prema institucijama i pokazati kako nije korektno u ovom trenutku podizati stopu PDV-a za gotovo sto posto – kazao nam je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Ugostiteljima je sada više no ikad potrebna ujedinjenost, smatra Smolić, a svaka razborita i realna kritika je dobrodošla na sastanku u Šibeniku.

– Strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske, donešenu 2013. za razdoblje do 2020. godine, Sabor je donio jednoglasno, i u njoj stoji PDV od 10 psoto. Sad nam je 13, a preko noći ga žele podići na 25 posto. Time dovodimo u pitanje sve vizije, strategije i ugovore subjekata koji su ugovoreni na osnovu dosadašnje stope. Podizanjem stope PDV-a nećemo više biti konkurentni, dovest ćemo u pitanje poslovnost i automatizmom investicije i zapošljavanje – upozorava predsjednik županijske Obrtničke komore.

Cjelovita porezna reforma trebala bi se ovog tjedna naći na Vladinoj sjednici. Iz Ministarstva financija poručili su jučer kako ne postoji alternativa, a bilo kakvi ustupci ugostitelja, poput traženog moratorija na rast PDV-a za usluge u ugostiteljstvu sa 13 na 25 posto, nisu mogući jer onda pada cijela reforma, javlja Jutarnji list.

– Cijene su u ugostiteljstvu od 2012., kada im je PDV smanjen, rasle za šest posto, a proračun je to stajalo 1,150 milijardi kuna. Reforma je cjelovita, jedna stvar vuče drugu. Bilo kakvi ustupci nisu mogući. Možemo razgovarati o finom balansiranju, ali ako se napravi ustupak, pada cijela reforma – upozoravaju u Ministarstvu financija.

Ministar turizma Gari Cappelli danas je izjavio pred novinarima kako rasprava oko porezne reforme još traje, te da će u svakom slučaju naći zajednički jezik.

I s hrvatskog štanda na londonskoj turističkoj burzi WTM poslana je Hrvatskoj poruka kako se važna porezna reforma donosi u krivo vrijeme, a jedna od mogućih posljedica povećanja stope PDV-a sa 13 na 25 posto na ugostiteljske usluge, bit će povećanje cijena. Turisti iz Europe to bi, upozoravaju, mogli protumačiti kao povećanje cijene putovanja, a na Hrvatsku gledati kao na skuplju destinaciju, i to baš u godini kada smo kao destinacija postali konkurentni na tržištu, na što je nedavno upozorio i Smolić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.