Dan koji počinje umivanjem u cvijeću: Katolički vjernici danas slave Cvjetnicu

Katolički vjernici danas obilježavaju blagdan Cvjetnice, odnosno Nedjelje muke Gospodnje, dan kojim počinje Veliki tjedan i dan kada se Crkva prisjeća Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem.

Prema Evanđelju, Isus je na magarcu ujahao u Jeruzalem, a narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i u spomen na taj događaj prije mise održavaju se procesije s grančicama i njihov blagoslov, a na misi se pjeva ili čita izvještaj Muke iz evanđelja.

Osim blagoslova grančica, koje se prema tradiciji nose u kuće i čuvaju do sljedeće Cvjetnice, običaj je na današnji dan i umiti se u proljetnom cvijeću te se time, prema predaji, odaje počast vodi, cvijeću, mladosti i proljeću.

Bliža priprema za Uskrs je svakako vazmeno trodnevlje, dakle, Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, koji obiluju simoblikom i običajima.

Tako se na Veliki četvrtak vjernici spominju Isusove posljednje večere na kojoj je ustanovio euharistiju odnosno misu. Zanimljiv je i običaj pranja nogu za vrijeme mise, kada svećenik dvanaestorici dječaka ili momaka opere noge kao spomen na ono što je Isus učinio svojim učenicima.

Na Veliki petak Crkva propisuje obavezan post i nemrs i to je jedini dan u godini kada se ne služi misa, već obredi Velikoga petka. Ti obredi se sastoje od tri dijela, služba riječi, klanjanje križu i pričest.

Najbogatija liturgijska simbolika obilježava Veliku subotu i možemo je slobodno nazvati liturgijom svjetla, jer se blagoslivlja oganj, pali se uskrsna svijeća i vjernici iščekuju uskrsnuće. Pučki običaj na Veliki subotu je blagoslov jela koje se blaguje na uskrsno jutro.

(FOTO: Ilustracija/Pixabay)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.