Dana sjećanja na holokaust u Šibeniku: ‘Sve ovo radimo s ciljem da skinemo sram s lica’

Međunarodni dan sjećana na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja u spomen kad su na taj dan 1945. godine sovjetske jedince Crvene armije ušle u nacistički logor užasa Auschwitz u Poljskoj. Samo u tom logoru život je izgubilo preko šest milijuna Židova, dva milijuna Roma, 250 tisuća mentalno i fizički hendikepiranih osoba, a ukupno je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, od čega oko 31 milijun civila.

muzej pobjede3

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu organizirali su prigodni program.

 

muzej pobjede4

muzej pobjede2

muzej pobjede5

– O užasima logora Auschwitz ne moramo toliko govoriti, dovoljna nam je priča jedne Ane Frank, dovoljan je podatak da je milijun i sto tisuća ljudi tamo izgubilo svoje nevine živote, kazao je Luka Nikpalj nakon što je program započeo čitanjem ulomaka iz knjige ‘Dnevnik Ane Frank’.

muzej pobjede10

muzej pobjede6

muzej pobjede9

– Sve ovo što smo danas pokušali napraviti bilo je s jednim ciljem, ciljem da skinemo sram s lica jer nakon onoga što se dogodilo prije nekoliko dana u Šibeniku, mene i mnoge od nas je bilo sramota. Vjerujem da smo s ovim tu sramotu makar malo skinuli jer to ne može tek tako proći. Danas smo htjeli napraviti još nešto, pokazati te sporne panele koje je je netko organizirano imao namjeru skinuti. I to u predvečerje Dana sjećanja na žrtve Holokausta. Mogli smo čuti stavove kako su partizani prikazani kao cvijeće, ustaše kao zločinci. Točno je, ustaše su bili zločinci i tako će ih cijeli svijet nazivati, a partizani jesu bili cvijeće, kazao je Zoran Restović.

muzej pobjede11

Podsjetimo, u suradnji s udrugom Hermes organizatori događanja dogovorili su na sutrašnjem obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu prikazati i lokalne panele izložbe Anne Frank: Povijest za sadašnjost.

DSC_0255

 

muzej pobjede1

muzej pobjede

muzej pobjede12

muzej pobjede14

muzej pobjede17

– Kako bi bio trenutak da se konačno sva sramota skine s našeg lica, mi smo pristali da se u ovom prostoru potpisuje i peticija Foruma mladih SDP-a Šibenik za smjenu ravnatelja Tehničke škole. Takav čovjek ne zaslužuje da vodi školu i ne može odgajati generacije naše djece i naših unuka, zaključio je Restović.

Za kasnije večeras najavljena je i projekcija filma o Anni Frank.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.