Danas se još ‘kuhamo’ na 39, od ponedjeljka ugodnije

Vrućina na našem području polako jenjava, a vidljivo je to bilo još jučer kad su maksimalne temperature zraka u odnosu na prekjučer bile niže za dva do tri stupnja Celzijusa. Glavnina vrućeg zraka polako se premješta na istok, dok sa zapada kontinenta polako se približava svježi i nestabilniji zrak. Upravo na sudaru ovih dviju zračnih masa dolazi do stvaranja jakih grmljavinskih sustava, a nakon Austrije i Slovenije već danas oni mogu zahvatiti i najzapadnije djelove naše zemlje.

Sutra u drugom dijelu dana ti sustavi će se približiti sjevernom Jadranu pa tijekom večeri i noći na ponedjeljak u Istri i na Kvarneru može biti izraženijih grmljavinskih razvoja, piše Šibenik meteo.

Dalmaciju će glavnina nestabilnosti zaobići pa se tijekom subote i nedjelje očekuje pretežno vedro vrijeme. Sutra od sredine dana u zaleđu se očekuje slab do umjeren razvoj dnevne naoblake, a na Dinari su mogući i slabi pljuskovi praćeni grmljavinom.

Puhati će i dalje slabi vjetrovi zapadnih i jugozapadnih smjerova, u noći tiho ili burin. Temperature zraka nastaviti će se spuštati iako će i dalje biti vruće uz maksimalce koji će se uz obalu kretati oko 37, a u zaleđu do 39°C.

U ponedjeljak će na Jadranu zapuhati umjerena do umjereno jaka bura sa kojom će i osvježiti uz pad temperatura zraka za otprilike 5°C, odnosno uz obalu će se kretati od 23 do 33, u zaleđu od 22 do 32°C. Prevladavati će pretežno vedro vrijeme, a index požarne opasnosti obzirom na ovakve vremenske uvjete biti će vrlo visok!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.