Opet stižu tople noći i vrući dani

Dašak Afrike u Dalmaciji će jačati do vikenda, a još više od ponedjeljka

Nakon dotoka manje količine nestabilnog i svježeg zraka, koji mi u Dalmaciji baš i nećemo osjetiti, prema nama će se otvoriti jako jugozapadno visinsko strujanje. Takvo strujanje s kojim će se preko Sredozemlje od Afrike prema Italiji te Balkanu prebaciti veća količina vrućeg zraka uvjetuje jaka ciklona nad Britanijom i tu vrućinu ćemo osjetiti, posebno za vikend kada idemo iznad 35 °C.

Jutro je na šibenskom području pretežno vedro uz slab istočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 26 °C, u Šibeniku 24, u Pirovcu, Jezerima, Žaboriću i Primoštenu 23, u Murteru i Oklaju 22, u Vodicama i Skradinu 21, u Zatonu i na Miljevcima 20, u Bilicama 18, u Kninu i Dubravi 17, a u Drnišu 16 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danas sunčano, uz malo oblaka posebice na sjeveru Dalmacije u drugome dijelu dana. Puhat će jugo, slabo i umjereno, uglavnom na otvorenome i umjereno jako, uz koje more može biti i umjereno valovito. Prevladavat će vedro i vruće, uz najvišu temperaturu uglavnom od 31 do 35 °C.

Na Jadranu će od sutra prevladavati sunčano, posebice prema jugu. Na sjevernom dijelu sutra nestabilno, uz mogućnost za pljuskove i grmljavinu, posebice u Istri. Puhat će jugo, a u petak će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, kojeg će uz zapadni vjetar biti i u subotu. Tople noći i vrući dani pridonijet će ponovnom povećanju opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Ulaskom u sljedeći tjedan po visini će se dodatno pojačati dotok još toplije zračne mase pa će temperatura zraka još porasti. Valja napomenuti da će ovaj prodor vrućeg zraka najjače zahvatit, pogađate, područje Dalmacije gdje bi u njenoj unutrašnjosti i zaobalju temperatura zraka porasla na oko 38, moguće i 39 °C.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.