Dehidrirane i iznemogle planinare iz kanjona Čikole spasili šibenski HGSS-ovci

HGSS stanica Šibenik

Članovi šibenske stanice HGSS-a spasili su jučer iz kanjona Čikole grupu planinara. Dojavu o ekipi koja je ‘zapela’ u kanjonu primili su u 14,30 sati, nakon čega su ih locirali i uočili njih petero dehidriranih i bez snage da se dalje samostalno kreću.

– Troje spašavatelja odmah je krenulo u kanjon Čikole od strane sela Ključ, dok jedan spašavatelj kreće iz sela Bašići i pronalaze iznemogle planinare niti 45 minuta od dojave. Nakon odmora i rehidracije, planinari uz pomoć spašavatelja kreću prema izlazu iz kanjona, za što je trebalo nešto više od 1,5 sata kako bi došli do mjesta polaska i svojih automobila. Tamo je još 6 spašavatelja čekalo spremnih za možebitnu pomoć – priopćeno je iz HGSS-a Šibenik.

2 (1) hgss čikola

Napominju kako su svi planinari bili adekvatno opremljeni, imali su vodu i hranu, no visoke temperature i teško pristupačan teren uzeli su svoj danak.

– Savjetujemo ukoliko krećete planinariti po ekstremnim uvjetima kao što su visoke temperature, svakako krenuti u ranim jutarnjim satima i ponijeti najmanje dvije do tri litre tekućine po osobi – poručuju HGSS-ovci.

Akcija je završila oko 18 sati kada se svih 10 spašavatelja vratilo u bazu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.