Dignite nogu s gasa: Brzina je uzrok sedam od devet nesreća sa smrtnim posljedicama

Brzina kretanja vozila bit će predmet ciljane policijske akcije koju će djelatnici Policijske uprave šibensko-kninske provoditi u utorak, 16. siječnja od 10 do 16 sati. U nadzor prometa sudjelovat će maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja prekoračenja ograničenja brzine kretanja, a i prometnih nesreća zbog nepropisne brzine kretanja vozila.

Kako navode u priopćenju iz PU šibensko-kninske na nužnost ovakve akcije u prometu upućuju statistički pokazatelji, prema kojima je utvrđeno da je u protekloj godini neprimjerenom brzinom uzrokovano 317 prometnih nesreća, od kojih 139 s ozlijeđenim osobama i sedam s poginulim osobama, a ostalo s materijalnom štetom. Posebno napominju da je od ukupno zabilježenih devet prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama, njih sedam uzrokovano neprimjerenom brzinom.

policija zaustavlja

Osim toga, tijekom prošle godine je uređajima utvrđeno 6.807 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, što u odnosu na ukupna broj prekršaja u prometu čini značajna udio.

Uz najavu akcije kontrole prometa iz policije upozoravaju vozače da poštuju prometne propise kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga i da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige kako bi time smanjili vjerojatnost nastanka prometnih nesreća koje za posljedicu imaju tragična stradavanja, te smanjili težinu posljedica, ukoliko dođe do prometne nesreće.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.