Do ljeta 2020. godine Kaprije će dobiti trajektni gat s dvije rampe vrijedan 11 milijuna kuna

Lučka uprava Šibensko-kninske županije predstavila je danas projekt izgradnje trajektnog pristana u luci Kaprije, godinama najavljivanog infrastrukturnog rješenja koje će rasteretiti promet u dubini same uvale Kaprija i omogućiti sigurno pristajanje boljih trajekata po svim vremenskim uvjetima.

Županijska lučka uprava u listopadu je od nadležnog Ministarstva dobila zeleno svjetlo za realizaciju projekta vrijednog 11 milijuna kuna.

– Europska unija financirat će 85 posto vrijednosti projekta, 15 posto Ministarstvo mora, a dio troškova će podnijeti i Županijska lučka uprava koja će snositi i razliku koja će se pojaviti tijekom provedbe natječaja jer su cijene u posljednje vrijeme porasle. Priprema natječaja prilično je složen proces i u kontaktu smo s Ministarstvom i SAFU-om i evo nakon dva mjeseca usklađivanja svih podataka, troškovnika i natječaja mislim da ćemo do kraja mjeseca moći izići s natječajem. S obzirom da je predviđeno trajanje radova godina dana, ovaj projekt trebao bi biti završen krajem proljeća, a svakako prije ljeta sljedeće godine, najavio je Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave.

željko dulibić2

Po Dulibićevim riječima mještani će izgradnjom 700 metara izmaknutog trajektnog pristaništa dobiti jako puno jer je Kaprije vrlo interesantno nautičarima pa će tim rasterećenjem pomorskog prometa stvoriti prostor za lakšu komunikaciju nautičara.

– Novi pristan je dubljeg gaza i dvostruke rampe. Riječ je o izlasku gata od 55 metara koji će imati pristan s obje strane. U ovisnosti o vjetrovima trajekt će moći pristajati s jedne ili s druge strane i na taj način će na toj liniji moći ploviti i drugačiji trajekti, a ne samo aktualna šlapa, plitkog gaza, koja je poprilično pod utjecajem vjetrova, posebno kod pristajanja, pojašnjava Dulibić.

Otočani su, na neki način, uskraćeni za razliku od drugih građana, a upravo kvalitetna prometna povezanost podrazumijeva i kvalitetno trajektno pristanište.

– Duga je povijest traženja adekvatnije lokacije za trajektno pristanište na Kapriju i konačno se kreće u realizaciju. Vjerujem da će u konačnici mještani Kaprija imati i kvalitetniju povezanost sa administrativnim središtem te lakše, brže i efikasnije dolaziti do svih onih bitnih sadržaja koji svakom čovjeku trebaju, bilo da se radi o osnovnim životnim namirnicama, kulturnim, sportskim potrebama ili bilo kakvim drugim, rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

kaprije2

Za šibenskog dogradonačelnika Danijela Miletu riječ je o jednom krasnom projektu od toga kako je nastao, preko načina na koji se realizira do načina financiranja. Napomenuo je i kako je obaveza Grada Šibenika izgradnja pristupne ceste do gata.

– Projekt je nastao tako da su sami Kaprijani imali tu potrebu, Županijska lučka uprava je za to imala sluha iako nije imala ni naznaku odakle će ga financirati, ali je pripremila je svu dokumentaciju i čekala. Dočekala je trenutak u kojem je Ministarstvo mora koje 80 posto sredstava uspjelo osigurati iz europskih fondova i onda je još Županija dala svoja sredstva. Grad Šibenik je administrativno velik i ljudi često ne shvaćaju podijeljenu ulogu Županije, ŽLU-a, Grada, Hrvatskih šuma i sve očekuju od gradske uprave, no ako stvari funkcioniraju sve te institucije surađuju i to izgleda upravo ovako, poručio je Mileta.

kaprije1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.