Do petka sve toplije, a za vikend promjena koju će najmanje osjetiti Dalmacija

Zapadno od Alpa nastavlja se premještanje vlažnog i nestabilnog oceanskog zraka. To uzrokuje lokalne oluje s obilnim pljuskovima. Sa ove strane Alpa bit će sutra malo toplije, a sve toplije do petka. Vikend svježiji i nestabilniji, a zasad se čini samo na kopnu i na sjevernom Jadranu.

Jutro je nad Šibenikom vedro i puše slab sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u Šibeniku je u 6.00 sati iznosila 22°C, u Vodicama, Pirovcu, Skradinu i Rogoznici 21, u Kninu 18, a u Drnišu 16°C.

Danas će biti pretežno sunčano, u zapadnim krajevima mjestimice s umjerenom naoblakom no uglavnom suho. Uz obalu u noći i ujutro mjestimice umjerena bura koja će danju okrenuti na zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 34°C.

Temperatura zraka će rasti do petka kada će se kretati uglavnom od 30 do 37°C. Vjetar slab do umjeren i to noću bura, a danju uglavnom sjeverozapadnjak i zapadnjak. Za vikend ide prolazna promjena vremena koja će se više osjetiti u unutrašnjosti Hrvatske te na sjevernom Jadranu, a znatno manje ili nimalo u Dalmaciji. Osvježit će i trebala bi zapuhati bura, jaka pa i olujna.

Zanimljivo je da su početkom tjedna, one ugodne dnevne temperature u stvari prave prosječne ljetne temperature zraka kakve smo imali prije 20 ili 30 godina. Tada nam, za razliku od danas, nisu trebali meteoalarmi koji će nas upozoravati na izrazito visoke temperature zraka, a još uvijek nam tada, barem većini ljudi, nisu trebale niti kreme za sunčanje sa dvoznamenkastim zaštitnim faktorima. Nekima je danas ljeto tek kad se mjere temperature zraka između 35-40°C, a da pri tome ne razmišljaju da se zapravo radi o ekstremu koji svake godine postaje pravilo i za koju će godinu postati sasvim uobičajena pojava.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.