Do ročišta na sudu, Prgin preko povezanih tvrtki nastavio proizvodnju u Remontu

Milan Bariša Obradović, stečajni upravitelj NCP-Remontnog brodogradilišta Šibenik, na izvještajnom ročištu zakazanom za 10. travnja predložit će skupštini vjerovnika da odluči o nastavku poslovanja bez vlastitih zaposlenika, ali uz iznajmljivanje cjelokupnog brodograđevnog pogona.

Stečajni je upravitelj naime, kako bi održao vrijednost stečajne mase, osigurao nastavak proizvodnje povezanom društvu NCP-Grupi Šibenik koja je u zakup uzela pogone i postojeću opremu NCP-Remontnog brodogradilišta uz mjesečnu naknadu od 120 tisuća kuna na rok do 10. travnja 2017. godine, odnosno do zakazanog izvještajnog ročišta.

Svi radnici NCP-Remontnog brodogradilišta 31. siječnja 2017. godine svojevoljno su prekinuli otkazni rok i 1. veljače 2017. godine nastavili rad kod povezanog društva NCP-Brodoservis. NCP-Grupa tako je nastavila poslovanje na lokaciji i s opremom NCP-Remontnog brodogradilišta u stečaju, koristeći radnike NCP-Brodoservisa uz angažiranje vanjskih kooperanata prema potrebi.

ncp aluminiski katamaran 100516 3

Takvim nastavkom poslovanja, mišljenje je stečajnog upravitelja, osigurani su preduvjeti za poštivanje preuzetih obveza u ugovorenim rokovima prema naručiteljima.

Odluka o uobičajenom stečajnom procesu kojim bi pošto-poto bila unovčena imovina NCP-Remontnog brodogradilišta za stečajnog upravitelja je loša varijanta za sve, a najlošija za zaposlenike i stečajne vjerovnike. Kao win-win situaciju ističe nastavak poslovanja s ulaskom strateškog partnera preko otkupa tražbina, koji je, po informacijama koje on ima od predstečajne uprave Remonta, već pokrenuo pregovore oko otkupa ranijih potraživanja Jadranske banke.

Prema bivšim radnicima dug NCP-Remontnog brodogradilišta je nešto manji od 6,4 milijuna kuna, vjerovnicima drugog višeg isplatnog reda 260 milijuna kuna, a na računu tvrtke u banci stanje je 747 kuna.

Podsjetimo, Goran Prgin, većinski vlasnik NCP-Grupe, ruke si je vezao već pokretanjem predstečajne nagodbe u studenom 2013. godine, čime je tvrtku diskvalificirao za daljnja financiranja kod domaćih komercijalnih banaka. U predstečaju je NCP-Remontnom brodogradilištu otpisano 68 milijuna kuna duga, no već je tijekom 2014. imao teškoće s redovnim podmirivanjem dospjelih obveza pa je tvrtka, nesposobnošću plaćanja obveza i prezaduženošću, lani ispunila uvjete za poketanje stečajnog postupka koji je otvoren sredinom siječnja ove godine jer se u međuvremenu nije pojavio strateški partner kako su to na Trgovačkom sudu mjesecima najavljivali iz Uprave Remonta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.