Dok Anita Grubišić uzmiče prema MOST-u, mladi lav HDZ-a juriša na Veleučilište u Šibeniku

Ivan Malenica, mladi lav lokalnog HDZ-a, po svemu sudeći, bit će sljedeći dekan Veleučilišta u Šibeniku. Naime, taj 32-godišnji magistar prava, koji je bio kandidat za državnog tajnika u Ministarstvu uprave, jedini se prijavio na natječaj za dekana, a hoće li on biti izabran na čelo šibenske visokoškolske ustanove, bit će poznato sredinom travnja.

– Zasad sam, koliko znam, jedini prijavljen, ali čeka se pošta. Iznenadio sam se da sam jedini kanditat jer dosta ljudi ima uvjete za tu funkciju, ali nitko nije htio preuzeti projek vođenja Veleučilišta s oko 1.100 studenata. Je li rano biti dekan s 32 godine? Pa, procijenio sam da nije rano i da je upravo sada pravi trenutak. Bio sam član Upravnog vijeća Veleučilišta četiri godine i predsjednik zadnju godinu gdje sam puno naučio – kazao nam je Malenica, inače viši predavač koji na Veleučilištu radi od 2009. godine.

Nova dva studija na VUŠ-u

Predaje na studiju upravnog prava, i to kolegije upravno pravo, sudski nadzor uprave, kao i upravno-procesno pravo. Kaže da ima velike planove za Veleučilište što je vidljivo i u njegovom programu

– Namjeravam stvoriti nove studijske programe u vidu specijalističkog studija javne uprave i preddiplomskog studija poslovne informatike. Glavna okosnica programa mi je završetak projekta nadogradnje Veleučilišta – rekao je Malenica.

Častan uzmak

Za drugi mandat na čelu Veleučilišta nije se prijavila dosadašnja dekanica Anita Grubišić jer je, kako veli, na čelu visokokoškolske ustanove bila čak četiri godine. Svoj odustanak od kandidature, pak, ne povezuje s političkim angažmanom u MOST-u, već  s ostvarenim projektima poput menze i proširenja zgrade Veleučilišta.

– Ako uđem u politiku, to nije iz razloga da se borim za novi mandat dekana, već da politiku koristim kako bih mogla i nadalje raditi za dobrobit šire društvene zajednice – istaknula je Grubišić. Međutim, po hodnicima Veleučilišta kola priča kako je Grubišić procijenila da ne može proći kao nova dekanica pa je uzmaknula od unaprijed izgubljene bitke i primaknula se MOST-u.

A gdje je Tanja Radić-Lakoš?

Mnogo se, kao s mogućom nasljednicom Anite Grubišić, spekuliralo i s imenom friške HDZ-ovke Tanje Radić-Lakoš, prodekanice koja je na prošlim lokalnim izborima bila kandidatkinja Loze za gradonačelnicu Šibenika. Prešla je u HDZ pa su je mnogi vidjeli na čelu Veleučilišta, ali možda i na nekoj od izvršnih funkcija nakon lokalnih izbora, bilo u županiji, bilo u gradu. Zasad to nije slučaj.

Radić-Lakoš nam je pojasnila proceduru izbora dekana. Dakle, Stručno vijeće će uskoro dati svoja dva kandidata u Povjerenstvo za izbor dekana koje će otvoriti prijave i utvrditi njihovu valjanost. Upravno vijeće dat će također svog kandidata u Povjerenstvo

– Uskoro će biti objavljena imena kandidata i njihov plan rada. Nakon toga, Stručno vijeće, u kojem je 40 ljudi, odnosno svi nastavnici, predstavnik asistenata, jedan predstavnik zaposlenika i šest studenata iz Studentskog zbora, bira dekana, dok ga Upravno vijeće potvrđuje – objasnila je Radić Lakoš proceduru te zaključila da će do Uskrsa Veleučilište dobiti svog novog šefa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.