Dok Prginovo Remontno brodogradilište ne preuzme novi vlasnik, ‘na bubnju’ stan u Šibeniku i tri broda

Skupština vjerovnika NCP-a Remontnog brodogradilišta Šibenik, nad kojim se vodi stečajni postupak, odlučila je prodati stan u Šibeniku na adresi Šibenskih vatrogasaca te motornu jahtu Nabila kao i dva broda Viktor i Jugo. Riječ je o imovini tvrtke koja nije nužna stečajnom dužniku za trenutačno poslovanje dok će preostala imovina biti prodana naknadno, zaključeno je na Skupštini.

Stečajni upravitelj Milan Bariša Obradović izvjestio je vjerovnike poduzeća, čija su potraživanja čak 290 milijuna kuna da, u međuvremenu, nije realizairan stečajni plan, ali se očekuje promjena koncesionara na prostoru kojeg koristi NCP Remontno brodogradilište odnosno postoji nova tvrtka koja će preuzeti dugove, ali i koncesiju. Sutkinja Trgovačkog suda Ardena Bajlo, međutim, konstatirala je da se nastavak poslovanja tvrtke, prema zakonu može dopustiti najduže 18 mjeseci od izvještajnog ročišta koje je održano 10. travnja prošle godine. Skupština vjerovnika složila se i s prijedlogom stečajnog upravitelja da se poslovanje nastavi još 60 dana kako bi se mogla donijeti odluka o promjeni koncesionara, a da se nakon toga proda imovina koja je trenutačno potrebna za poslovanje.

ncp aluminiski katamaran 100516 4

Nisu Turci nego Švicarci?

Podsjetimo, o dolasku stranog kapitala u NCP Remontno brodogradilište govori se više od dvije godine kad su iz tvrtke zbog toga na Trgovačkom sudu ‘isposlovali’ odgodu početka stečaja. Tada se u kuloarima govorilo  o turskoj Dogus grupi koja tamo ima hotel i marinu za megajahte. Prema najnovijim spekulacijama, Remont i koncesiju na pomorskom dobru mogla bi dobiti jedna švicarska tvrtka.

Kako je Šibenski portal pisao, svi radnici NCP-Remontnog brodogradilišta još 31. siječnja 2017. godine svojevoljno su dali otkaz i sutradan, 1. veljače nastavili rad kod povezanog društva NCP-Brodoservis. NCP Grupa, koju je također osnovao Prgin iz samo njemu znanih razloga, a koja kao vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta potražuje skoro 96 milijuna kuna nastavila je poslovati na lokaciji i s opremom NCP-Remontnog brodogradilišta u stečaju i koristeći radnike NCP-Brodoservisa.

Prginovo poslovanje rezultiralo ulaskom policije i kaznenom prijavom

Poslovanje Gorana Prgina i njegovih poduzeća postalo je sumnjivo i policiji koja je, nakon opsežne istrage, u rujnu prošle godine podigla optužnicu protiv njega i Ive Šinka, bivšeg direktora Jadranske banke kojom ih sumnjiči da su 2007. godine oštetili banku za 20,4 milijuna kuna u korist NCP-a, i to dogovorno tako da su u inozemnoj banci digli kredit vrijedan 10 milijuna švicarskih franaka. Za te kredite je, tvrde u policiji, Šinko kao predsjednik, bez znanja i odobrenja ostalih članova Uprave, dao četiri garancije. To je bilo i suprotno pravilima bankarskog poslovanja, a naposljetku se dogodilo to da je Jadranska banka vratila dio kredita zbog aktiviranih garancija strane banke, jer Prginov NCP nije vraćao pozajmicu. Tada su utvrdili i da su Prgin i njegova kći oštetili firmu za nešto više od pet milijuna kuna, a posumnjali su i da su Prgin i direktor dijela njegove NCP grupe, 42-godišnjak, prevarili to trgovačko društvo. Tako je Prgin protupravno sebi pribavio 13,5 milijuna kuna na način da su njih dvojica 8. ožujka 2013. godine potpisali ugovor o prijenosu potraživanja dugova NCP-a prema Prginu i neosnovano ih uvećali sa stvarnih 21,2 milijuna kuna na 34,7 milijuna kuna.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.