Doktori su spasili Matu (6) od pneumokoka, a roditelji sad apeliraju na ministra: ‘Nemojte štedjeti na našoj djeci’

Mate Baus šestogodišnji je dječak iz Pirovca koji je zbog pneumokoka ostao trajno gluh, zbog čega mu je ugrađena umjetna pužnica. Prije ugradnje pužnice primio je 10-valentno cjepivo, a nakon ugradnje umjetne pužnice cijepljen je 13-valentnim cjepivom jer je zbog stranog tijela u organizmu postojala opasnost od meningitisa. S druge strane, Ministarstvo zdravstva najavilo je kako početkom 2019. godine za svu djecu postaje obvezno cijepljenje protiv pneumokoka, pa su se Matini roditelji Iva i Antonio pismom obratili ministru zdravstva Milanu Kujundžiću pozivajući ga da ‘ne štedi na djeci i osigura im ono najbolje što struka predlaže’, odnosno ‘cjepivo koje će ih najbolje zaštititi’.

‘Roditelji smo djeteta koje je zbog pneumokoka ostalo trajno gluho, iako su mu predviđanja bila znatno gora. Danas nakon cijele kalvarije koju smo prošli naše dijete živi normalno zahvaljujući pužnici i dobrim doktorima.

Pneumokok je opasna bakterija, nije nikakva šala! Sretni samo što će cjepivo protiv pneumokoka od sljedeće godine biti dostupno i besplatno za sve.

Naravno, kod nas uvijek ima neki ‘ali’. Pratimo zadnjih mjesec dana situaciju oko pneumokoka u medijima i vidimo kako svi stručnjaci preporučaju 13 valentno cjepivo kao najbolji odabir. Mi nismo liječnik, nismo nikavi stručnjaci za cjepiva, ali imamo vlastiti primjer gdje je naše dijete moglo biti u potpunosti zdravo da se cijepilo kada je to bilo potrebno, pa samo sada jako oprezni.

Zanima nad koje cjepivo će naša djeca na kraju dobiti? Ministre pitali bi vas s kojim cjepivom biste vi cijepili svoju djecu i unuke? Biste li odabrali najbolje što postoji na tržištu ili ono najpovoljnije?

Apeliramo ministre na vas da učinite sve da za našu djecu dobijemo najbolje cjepivo koje postoji, a ne povoljniju, lošiju verziju.

Ne sviđa nam se niti izraz ‘bolje išta, nego ništa’ – što to znači? Naša djeca ne smiju biti pokusni kunići! Kunemo se u buduće generacije, želimo mlade zadržati u zemlji, a s druge strane dovodimo u pitanje cijenu zdravlja naše djece?

Ministre, molimo vas poslušajte savjet roditelja koji su na svojoj koži nažalost doživjeli strah, neizvjesnost i bol zbog djeteta koje se borilo da ostane živ i koje želi živjeti i igrati se kao i sva druga djeca.

Ministre sigurni smo da znate da je puno djece izgubilo život, da nisu imali tu sreću kao Mate da je pobjede. Molimo Vas da borbu koju je Mate prošao da niti jedno dijete više ne prođe radi pneumokoka.

Ministre, molimo vas nemojte štedjeti na našoj djeci, osigurajte im ono najbolje što struka predlaže, osigurajte im cjepivo koje će ih najbolje zaštititi’, pišu u pismu Kujundžiću Iva i Toni Baus, roditelji trojice sinova Mate, Ante i Duje.

U razgovoru za Šibenski portal majka Iva u kratkim crtama je ispričala teret koji je obitelj podnijela kako bi spasila dijete.

– Mate se kao šestomjesečno dijete razbolio od pneumokoka. Doveli smo ga u šibensku bolnicu praktički mrtvog i tamo su ga doslovno spasili. Osjećamo neizmjernu zahvalnost prema šibenskoj bolnici i svom osoblju koje je spasilo naše dijete, a kako tada u Šibeniku nije bilo dječjeg infektologa, prebačen je u bolnicu Križine u Splitu. Tamo se idućih 27 dana borio za život, a onda su počeli i problemi s motorikom. Do njegove godine dana bavili smo se motorikom, na Goljaku u Zagrebu imali smo predivnu neuropedijatricu, a onda smo shvatili da je Mate gluh. Primio je 10-valentno cjepivo protiv pneumokoka tada i otišao na ugradnju umjetne pužnice. No nakon toga stiže hitna naredba da ga moramo cijepiti 13-valentnim cjepivom u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Prognoza doktora bila je da Mate neće stati na noge do sedme godine života, ali on je prohodao sa 20 mjeseci – priča nam u dahu Matina majka Iva život obitelji koja je zbog Matine bolesti morala godinu dana živjeti u Zagrebu.

mate baus

Danas je, kaže, Iva, Mate zdrav dječak. Odlazi u vrtić i redovito ide na logopedske vježbe u Šibenik. A majka, ponukana bolom koja je pogodila cijelu obitelj, ministra zdravstva moli da uvaži preporuke struke i u obvezno cijepljenje protiv pneumokoka uvede 13-valentno cjepivo.

– Ponavljam kako je 10-valentno cjepivo slabije od 13-valentnog. I struka to naglašava. I svog trećeg, najmlađeg sina koji sada ima tri godine, odmah smo cijepili s 13-valentnim cjepivom kad se rodio – poručuje Iva i poziva roditelje na zajedništvo, ali i sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Jer upravo je zahvaljujući jednoj od njih, onoj ‘Dajmo da čuju’, Mate dobio umjetnu pužnicu vrijednu oko 20 tisuća eura.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.