Opasne kemikalije

Domaći stručnjaci upozoravaju: Teflon je otrov, odmah ga izbacite iz kuhinje!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ako kod kuće imate teflonsku tavu bacite je. Jer, iz izgrebane tave možda izlaze opasne kemikalije, napisao je na svom Facebook profilu Ivan Pernar. Inspirirao ga je film Mutne vode’ koji je upravo stigao u kina. Horor priča iz stvarnog života govori o velikom korporativnom skandalu koji se godinama zataškavao.

Tvornica Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski proizvođač teflona, godinama je u vodu ispuštala opasne kemikalije. Tisuće ljudi u Americi oboljele su od raka, bolesti štitnjače, djeca su se rađala s deformacijama.

Nakon duge i mukotrpne borbe odvjetnik im je izborio 670 milijuna dolara, a film je ponovno je reaktualizirao priču o teflonu.

Priča o odvjetniku koji se bori za stanovnike američkog gradića u kojem se nalazi tvornica teflona nije samo filmska nego stvarna. Proizvođači teflonskog posuđa koristili su opasne kemikalije i ispuštali ih u potok iz kojeg se s vodom snabdijevalo sto tisuća ljudi. Posljedica, tisuće oboljelih od raka i djeca rođena s raznim deformacijama. Prvi je na sve posumnjao farmer kojem su uginule krave koje su pile na tom izvoru.

Film je ponovno je u centar pozornosti vratio staru priču o korištenju i štetnosti tava od teflona koje ima gotovo svako kućanstvo i koristi ga gotovo svakodnevno.

Kada su se pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća, dogodio se zaokret u kulinarstvu. Teflonska tava bila je san svake domaćice, ništa se više nije lijepilo. A onda se otkrilo da mogu biti štetne.

‘Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija sastruže i da završi u hrani’, kazao je za RTL Istragu kuhar Luka Đamarija.

Dobro su napravili, uvjeren je profesor kemije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji kaže, teflon je otrov u kuhinji.

‘Ukoliko je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikro oštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima bojnog otrova’, kazao je Valerije Vrček, profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Da s njim treba biti oprezan upozoravaju i s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

‘Ono sto je bitno naglasiti takvo posude se treba pogledati da li je glatkih površina. Jer za vrijeme pečenja i kuhanja u takvoj posudi bi moglo doći do otpuštanja toksičnih tvari ukoliko te površine nisu glatke. Ono što je isto jako važno istaknuti je da kad se manipulira takvim posuđem da se ono ne pregrijava u smislu da se prazna tava stavi na zagrijavanje’, izjavila je za RTL Istragu Jasna Bošnir sa Odjela za zdravstvenu ispravnost.

Ono što mnogi ne znaju, teflon je zapravo plastika. Punim imenom poli-tetra-fluoretilen. I kod njega je sporna kemikalija PFOA koja je prikladno dobila ime ‘vječna kemikalija’ jer se gotovo ne može razgraditi.

‘Ponavljam, teflon se koristi za mnoge druge svrhe, ali mu mjesto nije u kuhinji. Organoflori spojevi su okarakterizirani najjačom kemijskom vezom i oni kad jednom uđu u okoliš, ne možete ih se riješiti iz okoliša’, dodao je Valerije Vrček.

Tek 2015. godine proizvođači teflona prestali su ga koristiti nakon pritiska američke Agencije za zaštitu okoliša.

‘Danas proizvođači koji se bave proizvodnjom teflonskog posuđa su daleko na puno višem nivou nego što su bili prije pet, deset ili petnaest godina, tehnologija se usavršava svakim danom, a posebno posude koje nose neki zaštitni znak poznatih proizvođača, oni sigurno vode računa da je aditiv u proizvodu korišten na način kako se to treba koristiti, u količinama u kojima on ima svoje funkcionalno svojstvo i na način da se ne otpušta u hranu’, kazala je Jasna Bošnir.

Iako nema istraživanja koja potvrđuju štetan utjecaj teflonskog posuđa na zdravlje ljudi, dobro provjerite je li vaše oštećeno i pazite da na teflonu kuhate i pečete na umjerenim temperaturama.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.