Donosimo igrokaz sa Županijske skupštine: Zašto Dujić ne brani branitelje i jesu li, kako tvrdi Petrina, HDZ-ovci zaposlili svoje žene…

Kao i obično, i današnji aktualni sat Županijske skupštine bio je, blago rečeno, igrokaz. Umjesto o tekućim problemima iz županijske ovlasti, najviše se govorilo o izboru ravnateljice Nacionalnog parka Krka, odnosno o tome zašto šef HDZ-a i predsjednik skupštine Nediljko Dujić nije branio pravo branitelja. Također, mnogo se pričalo o tome zašto Županija povlađuje ACI-ju, a naposljetku i o zapošljavanju žena istaknutih HDZ-ovaca.

No, krenimo redom…

Prvo je Josip Sučić iz Loze, odnosno iz MOST-a, je zatražio da mu se dostavi reprezentacija župana Gorana Pauka, koju nije dobio od prošle sjednice, a tako se, prema njegovim riječima, krši zakon. Također, upitao je Dujića, koji je u Upravnom vijeću NP Krka, kako mu se mogla dogoditi omaška da on kao branitelj nije stao u obranu braniteljice, pritom misleći na Ljiljanu Zmijanović.

– Upravno vijeće nema ingerencije za odabir ravnatelja. Ako znate da će biti poništen natječaj, onda smo u problemu jer je znate odluke Upravnog suda. Vjerujem da je ministar napravio sve po zakonu. Moj stav prema braniteljima je vrlo jasan i ne vidim razloga da odgovaram na pitanja na skupštini u vezi toga – odgovorio mu je Dujić.

– Mislim da ste trebali stati iza hrvatske braniteljice – uzvratio mu je Sučić te dodao da nije dobio podatke o reprezentaciji župana.

– Imamo na svakom izvješću o izvršenju proračuna sve podatke. Nije to reprezentacija župana, već moje administracije – naglasio je župan.

Dignitet skupštine?!

U tom trenutku iz klupe je zagrmio Ledenko…

– Molim vas da prestanete podržavati ovaj bahatluk. Zaštitite dignitet ove skupštine – vikao je Ledenko, a Sučić je rekao da traži podatke kako bi javnost vidjela što se plaćalo jer su se, navodno, prema njegovim riječima kupovale cigarete od 400 kuna.

– Županijska administracija vam može dati informacije. Dajte molim vas za te cigare… Nađite nešto konkretno – poručio je Pauk Sučiću.

– Objasnite županu da je 400 kuna pola socijalne naknade – opet se iz klupe Ledenko obratio Dujiću.

Vijećnik Nezavisne liste Stipe Petrina Danijel Lasan Zorobabel direktno se obratio Dujiću upitavši ga zašto nije zaštitio hrvatsku braniteljicu. Potom je upitao koliko ACI marina i luka u vodičkom akvatoriju planira Županija, a također razmišljaju li o tome da rade ekološku bombi u luci Vodice.

Zajedno u ratu, protivnici u miru

Potom je za govornicu stao Dujić…

– Zajedno smo bili 91. godine u ratu, koliko se sjećam. Poštujem prava svih građana, ali i poštujem proceduru. Mi smo 91. godine rušili državu u kojoj su neki imali veća prava nego drugi zato što su pripadali određenoj kasti. Sad smo stvorili državu u kojoj svatko ima ista prava. Ja sam legalist i poštujem zakon, a da se mene pitalo, ja tu braniteljsku opciju nikad ne bih stavio u zakon. Jer podsjeća na neka stara vremena – naglasio je Dujić.

– Ne prodaji maglu. Što manje se javljaj – krenuo je s upadicama Petrina.

Jadranka Fržop iz županijskog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj objasnila je Lasanu Zorobabelu da njezina služba radi sve na temelju prostornog plana grada Vodica.

Došao je i novi vijećnik Marko Mačukat, s Petrinine liste, kojega je zanimalo zašto projekt Posjetiteljskog centra u Vodicama proždire novce. A onda je krenuo s elektromagnetskim zračenjima iz baznih stanica u Vodicama. Dakle, s nečim što nije u nadležnosti Županije i Županijske skupštine…

– Tko provodi nadzor nad razinama zračenja elektromagnetskih stanica u Vodicama, i to osam baznih stanica koje su 400 metara jedna od druge. Prije dva dana čovjek je isjekao kabele jer mu je dosadilo da bude do kuće. Gradi se vrtić na 80 metara od bazne stanice – poručio je Mačukat.

Pauk mu je odgovorio kako će Vodice dobiti vrhunski posjetiteljski objekt, a objasnio mu je i kako Županija nema ingerenciju da utvrdi jesu li neka zračenja kancerogena ili nisu.

Mecena Petrina 

I onda je krenuo Petrina.

– Dujiću, vijećniče koji ilegalno stojiš na mjesto predsjednika ove skupštine, ti koji si dio kaste prevarantske. Morao sam napraviti mali uvod jer 35 minuta govoriš protiv neke kaste, ali vi varate ovu državu. Već smo raspravljali o koncesijama koje u Šibensko-kninskoj županiji služe da bi se davao crni novac HDZ-u. Koncesije služe za aktivnosti političkih kokošara koji vode ovu županiju. Zanima me koliko se godišnje ostvaraju na koncesijama za bove. Imate kvazi stručno tijelo koja radi po principu ‘veži konja di ti gazda kaže’. Zna se tko je gazda u ovoj županiji koja je u raljama institucionalnog kriminala – krenuo je Petrina te ustvrdio da je ACI jedan od jačih donatora HDZ-a.

Nastavio je Petrina i dalje…

– Župan Pauk je govorio da pola svog radnog vremena troši na uhljebljenje stranačkih članova, ali zaboravljate da to plaćamo mi. Nadam se da će vas vjetrovi promjena odnijeti da vas više ne vidimo. Evo koji su to eksponirani članovi koji su uhljebili svoje priležnice, supruge, kćerke… Nediljko Dujić svoju je ženu zaposlio u Ceste, bivši predsjednik HDZ-a Ante Kulušić svoju kćer u Ceste, Stipe Protega, također, svoju ženu u poduzeću za ceste, dekan Ivan Malenica u Bikarac, Goran Pauk ženu u Razvojnu agenciju. Danijel Mileta u Vodovodu bez natječaja ženu je zaposlio u tajništvo. Opet pitanje gospodine Dujiću, koliko je vaša kćer nakon što je u Dubrovniku diplomirala čekala na posao? Radi li Tomislav Lucić za Gradski parking ili radi za središnjicu poslove. Tko je Frane Medin koji je zaposlen u Zavodu za javno zdravstvo – upitao je Petrina.

Ajd, zakuni se… 

Dujić se dignuo i Petrini sasuo u lice da je on mislio kako je Petrina zapravo pošten čovjek.

– Ne mogu se oteti dojmu da ste za dobro plaćeni interes postavili prvo pitanje. Meni je u više navrata nuđeno da kažem neograničenu cifru kako bih riješio to pitanje, ali ja sam to odbio. Pretpostavljam da niste odbili tu ponudu i da zato pitate ovo pitanje. Moja supruga je zaposlena u Cestama, ne na moju intervenciju. Moja kćer, ona ni dan danas ne radi posao s visokom stručnom spremom. Nakon šest godina što je radila s višom stručnom spremom na javnom natječaju dobila je posao i zadovoljila sve uvjete. Zaposlila se u Elektri na višu stručnu spremu, a vi možete tražiti sve podatke. Moja i vaša djeca imaju pravo na posao – istaknuo je Dujić.

– Ajd zakuni se – dobacio mu je Sučić.

Opet je krenuo Petrina te kazao Dujiću da je sam sebi uskočio u usta…

– Sad sam vas prokazao i dokazao da su vaši javni natječaji nelegalni i namješteni. Ja se ne diram u vašu obitelj, ali ja znam da u Elektru nitko nije došao bez veze, odnosno da se javni natječaji naštimavaju. Što je vaša kćer završila? Ma ja ću se odreći javno vijećničke naknade za doktorat vaše kćeri – odgovorio mu je Petrina.

Kuda (više) idu divlje svinje?

I onda, kad se sve malo smirilo, uletio je Ivan Dobra, standardno, o divljim svinjama na Žirju. Ali, okomio se na Dujića…

– Ovo govorim vama, vi ste prvi lovac, šef lovaca… Vi ste napravili genocid, vi ste silovatelj na otoku Žirju. Šta niste kanarince i grdeline iskrcali da nam barem lijepo pjevaju – poručio je Dobra.

– Divlje svinje nisu doplivale, nego su uzgojene na Kapriju. A teške riječi govorite, kad kažete silovatelj. Malo je perverzno – zaključio je Dujić.

Igrokaz se nastavio u točkama Dnevnog reda, a više o tome doznajte u tekstu kolege Marija Marottija.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.