DORH objavio kako je izvučeno više od 800 tisuća kuna iz TLM-a! Istražuju Stričevića, Lakoša i Shamisa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u utorak je zbog sumnje u nezakonite radnje u poslovanju TLM-a pokrenulo istragu protiv Marijana Stričevića (50) i Živka Lakoša (68) koji su 2015. i 2016. godine bili na upravljačkim funkcijama TLM Hodlinga i TLM Aluminiuma i izraelskog državljanina Igora Shamisa (62) koji je TLM preuzeo 2015. godine.

Kako se navodi u optužnici ŽDO osnovano sumnja da su od 24. veljače do 11. rujna 2015. u Šibeniku, prvookrivljenik Marijan Stričević kao član uprave i direktor holdinga koji je imao 98,98 posto vlasničkog udjela u jednom društvu, drugookrivljenik Igor Shamis kao stvarni vlasnik i član društva-holdinga te trećeokrivljenik Živko Lakoš u svojstvu predsjednika uprave istog holdinga, zajednički i dogovorno, u cilju da na štetu društva-holdinga, izvlačenjem novca iz tog društva, pribave sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

‘Stričević je, osnovano se sumnja, u dogovoru sa Shamisom najprije ishodio od bivšeg vlasnika jednog društva, da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika, uplati iznos od 100.000 eura u protuvrijednosti od 761.835,30 kuna na račun holdinga. Stričević je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake od 100.000 eura, naložio 27. travnja 2015. isplatu iznosa od 60.800 kuna na svoj osobni račun otvoren kod jedne banke prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu, koji nije imao s holdingom već s trećim društvom, kao i isplatu iznosa od 4.000 eura na svoj osobni račun otvoren kod druge banke te si tako isplatio ukupno 91.160 kuna. U travnju 2015. godine je, osnovano se sumnja, u dogovoru sa Shamisom obavio uplatu iznosa od 10.000 eura na njegov račun kod jedne inozemne banke neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te naložio isplatu iznosa od 142.000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba kojoj je jedini osnivač i direktor izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu, prikazujući tu isplatu kao ‘plaćanje računa’ za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja’, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Potom je Stričević, navode dalje u priopćenju, na teret novčanih sredstava holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio daljnjih 112.089,70 kuna odnosno ukupno 203.250,10 kuna na štetu društva, a također je na temelju zajedničkog dogovora sa Shamisom naložio plaćanje računa sredstvima holdinga za Shamisa, članove njegove obitelji i pratnje za usluge hotela i restorana pa je Shamisu pribavljena korist od 178.755,84 kuna, a njegovoj pratnji korist od najmanje 46.948,60 kuna.

U ŽDO-u osnovanu sumnjaju da je Lakoš u srpnju 2015. godine na traženje Shamisa naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati iznos od 5.000 eura, u protuvrijednosti od 38.325 kuna, iako za tu isplatu nije postojala osnova pa je holding oštećen za ukupan iznos od 609.279,54 kuna.

‘Nastavno od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., sad kao odgovorne osobe u prvom društvu iz Šibenika, neosnovano, u namjeri da sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist; izvlačenjem novca iz tog društva, Stričević i Shamis nalagali plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba, sebi i članovima svoje obitelji i pratnje, iako za odobravanje takvih plaćanja nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, što je na isto u korist Shamisa napravio i Lakoš čime su na štetu prvog društva pribavili ukupno 224.529,71 kuna’ navodi DORH u priopćenju.

Protiv Shamisa, izraelskog državljanina, sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Podsjetimo, Igor Shamis kupio je cijeli TLM Holding od Marka Pejčinoskog čiji je bečki Euris bio vlasnik TLM-a u to vrijeme, te je potom postavio Marijana Stričevića na čelo TLM Holdinga, a potom i TLM Aluminiuma koji je naposljetku, u stečajnom postupku, prodan slovenskom Impolu. Shamis je zatim smijenio Stričevića i za privremenog upravitelja TLM Aluminiuma postavio Živka Lakoša, nekadašnjeg zaposlenika Jadranske banke kao najvećeg vjerovnika TLM-a. Lakoš je, inače, bio i član Nadzornog odbora šibenske tvornice.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.