DORH optužio četvoricu za izvlačenje 13,2 milijuna kuna iz TLM-a. Nema dokaza za još 116 milijuna iz TLM-a i 53 iz Jadranske banke

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je u utorak optužnicu protiv četvorice okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a neslužbeno, nakon dvogodišnje istrage, optuženi su Tonći Kandido (60) bivši član Uprave TLM Valjaonice, odnosno TLM-Aluminiuma, austrijski državljani Marko Pejčinoski (73) bivši vlasnik TLM Aluminiuma i njegov sin Loran (52), člana Uprave šibenskog aluminijaša te Andraš Brodnjak (40), bivši izvršni direktor TLM Aluminiuma. Optužnica je podignuta za štetu od 13,2 milijuna kuna pričinjenu TLM-u, ali četvorici optuženika nije potvrđena i sumnja da su malverzacijama u gospodarskom poslovannju oštetili TLM Aluminium za ukupno 116 milijuna kuna te Jadransku banku za 53 milijuna kuna.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od prosinca 2012. do kraja rujna 2014. godine u Šibeniku, u cilju da na štetu prvog društva pribave znatnu nepripadnu korist vlasnički povezanom društvu, zajednički i dogovorno, počinili navedeno kazneno djelo.

Kako se navodi u optužnici ŽDO-a, nakon što je okrivljeni 52-godišnjak u ime holdinga ispostavio prvom društvu račun na iznos od 1.200.000 eura, koji je izdan za uslugu upravljačke naknade, management fee za 2012. godinu prema ugovoru o upravljanju od 13. kolovoza 2012., radi potrebe saniranja, restrukturiranja, rješavanja problema struje i novog pozicioniranja na tržištu, kojem nije priložena dokumentacija o konkretno obavljenim poslovima, jer poslovi po tom ugovoru za društvo nisu ni obavljeni, dali su nalog za plaćanje tog računa u navedenom iznosu, koji je zatvoren temeljnicom od 10. lipnja 2013. Nakon što je povezano društvo 2. travnja 2013. dostavilo i račun na iznos od 550.000 eura, na ime upravljačke naknade za navodno izvršene usluge iz programa restrukturiranja i saniranja prvog društva pozivom na isti ugovor za 2012. godine, također bez priložene specifikacije izvršenih usluga i dokumentacije, naložili su plaćanje navedenog računa koji je zatvoren temeljnicom od 30. lipnja 2013.

Takvim je postupanjem društvu stvorena obveza u ukupnom iznosu od 1.750.000 eura, a plaćanje je obavljeno prema povezanom društvu, provedenim kompenzacijama međusobnih obveza i potraživanja s kojima su navedene fiktivne usluge plaćene povezanom društvu, čime je prvo društvo oštećeno za iznos od 13.214.960,35 kuna.

Protiv okrivljenika je doneseno i rješenje o obustavi istrage zbog dva kaznena djela na štetu Jadranske banke, kao i zbog dva kaznena djela na štetu TLM Aluminiuma, budući da rezultati istrage, posebno financijsko-knjigovodstveno vještačenje, nisu dali dovoljno dokaza da bi oni počinili opisana kaznena djela.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.