Dožupan Smolić na konferenciji Jadransko-jonske regije: Prioriteti cesta, plinovod i brzi internet

U Dubrovniku je održana konferencija o provedbi Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju na kojoj je u ime Šibensko-kninske županije sudjelovao zamjenik župana Zoran Smolić.

U zaključcima, koje je predstavio Nikola Dobroslavić, predsjednik Jadransko-jonske euroregije, među priorite regije uvršteni su jadransko-jonska autocestu od juga Grčke do Trsta, brza željeznica Ravena-Brindisi, dobre, kvalitetne i moderne veze svih vrsta prometa, jadransko-jonski plinovod, brzi internet za cijelo područje jadransko-jonske regije i povezivanje svjetlovodnom mrežom koje će omogućiti velike komunikacijske brzine.

smolic jadransko jonska (2)

Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su se sudionici konferencije usuglasili da je ova strategija dobra prilika za daljnji razvoj svih regija, gradova, općina i država u jadransko- jonskom prostoru, no kako nisu zadovoljni provedbom same strategije jer nema konkretnih projekata.

– Razlog tome je manjak koordinacije između članica, ali i članica i Europske komisije te činjenica da nije bila dovoljno uključena regionalna i lokalna samouprava, gospodarske komore i sveučilišta, zaključio je Dobroslavić.

Cilj konferencije bio je donijeti zaključke o efikasnosti strategije i projekata koji su u njezinom okviru realizirani.

smolic jadransko jonska (3)

Na konferenciji su sudjelovali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ujedno predsjednik Jadransko-jonske euroregije, glavni tajnik regije Francesco Cocco, potpredsjednik Jadransko–jonske regije i predsjednik Regionalnog vijeća Tirane Aldrin Dalipi, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova Nikolina Klaić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, predsjednik vlade Hercegovačko–neretvanske županije Nevenko Herceg, načelnica Sektora za međunarodnu suradnju i Stalna predstavnica RH u UNWTO- Blanka Belošević, Giuseppe Sciacca iz CPMR – a i predstavnik moliške regije Riccardo Cocozza.

Inače, Jadransko-jonska euroregija nastala je prije deset godina zbog potrebe za stabilizacijom i unapređenjem suradnje regija na Jadranskome i Jonskom moru te djelovanja na zajedničkim projektima. Jadransko-jonska euroregija ima 28 regionalnih i lokalnih vlasti iz četiriju zemalja članica Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije i Grčke te triju zemalja izvan Europske unije na Jadranskome moru – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

smolic jadransko jonska (4)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.