Država pravno može i moralno mora spasiti bivše radnike TLM-a od deložacija

Zahtjev Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata u kojem traže žurni angažman Vlade RH i predsjednice države kako bi zaštitili bivše radnike TLM-a te kako ne bi došlo do prodaje 43 stana u stečajnom postupku TLM-a, već je na stolu Martine Dalić, ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je novinarima jutros u Šibeniku Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar i punomoćnik radnika TLM-a.

Stanovi koje, već više od 25 godina koriste bivši radnici TLM-a, dati su na javnu dražbu za polovicu pa čaki samo trećinu cijene i ta prodaja ide već 20. rujna, kazao je Vedran Uranija.

– Stanovi se prodaju u bescijenje. Njima prijeti deložacija i to nakon što su izgubili posao, nakon što su izgubili plaće i otpremnine. Gubitak stanova mi nećemo dozvoliti. Od vrha države tražimo da pomognu radnicima na način da im se omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima. Država koja je do 2007. godine bila vlasnik nije učinila ništa da se omogući otkup tih stanova, a ni kasniji vlasnici TLM-a nisu omogućili otkup stanova, rekao je Uranija.

uranija-bralic

Tvrdi kako je i pravno i moralno na vrhu države da nađe modus kojim će zaštiti radnike. Jedna je varijanta otkup po povoljnim uvjetima uz mogućnost da Grad Šibenik bude jamac za dugoročne kredite radnicima koji neće biti sa lihvarskim kamatama. Moguć je i moratorij na prodaju stanova.

– Tvrtke koje bi namirile svoja potraživanja od TLM-a iz prodaje tih stanova su državne tvrtke poput HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma ili Adriala plus. Državne tvrtke potražuju 117 milijuna kuna od TLM-a, a iz prodaje stanova ne bi se namaknula ni petina tog iznosa. Ako treba napraviti i poseban zakon za ovaj slučaj, zašto ne. Ako se za Agrokor radi poseban zakon zašto se ne bi, ako zatreba, napravio i poseban zakon za ove radnike, kazao je Uranija.

Treća varijanta je mogućnost dogovora vjerovnika, na način da se državne tvrtke odreknu svojih potraživanja te da se iz tih sredstava namire radnici.

U SMH-Industrijskom sindikatu traže da se utvrdi jesu li sporni stanovi uopće zavedeni u temeljnom kapitalu tvrtke pa Josip Bralić, sindikalni povjerenik TPP-a smatra da prije utvrđivanja tih činjenica ne bi smjelo doći do prodaje.

sindikat-tlm1

Iz SSSH i SMH-Industrijskog sindikata poručuju da neće dozvoliti deložaciju ljudi iz stanova te će ih štititi uz sva pravna sredstva, ako treba i fizički onemogućiti iseljavanje iz stanova.

– Netko je napravio grube propuste 90-tih kada nije omogućen otkup stanova, netko u upravi i u strukturi vlasnika napravio je grube propuste kada im nije omogućio otkup, a ceh, kao i uvijek, plaćaju radnici.

U Sindikatu priznaju da je riječ o neuobičajenoj situaciji u kojoj traže miješanje države u stečajni postupak, ali tvrde da je to pravno moguće i moralno opravdano jer je država bila vlasnik i da držala većinski vlasnički paket TLM-a te je suodgovorna za propast TLM-a. Sindikalisti naglašavaju kako su radnici još jednom žrtve privatizacije na hrvatski način.

Riječ je inače o 43 stana koje su bivši nosioci stanarskog prava tijekom Domovinskog rata napustili, a potom su ih radnici TLM-a prvo dobili na čuvanje te kasnije sklapali ugovore o najmu.

uranija-bralic2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.