Kuće od 35 do 117 kvadrata

Država u Kistanjama zbrinula šest izbjegličkih obitelji s Kosova za jednu kunu mjesečno

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar danas je u Kistanjama uručio ključeve šest obitelji koje su stambeno zbrinute tako što su u najam dobili novoizgrađene kuće u državom vlasništvu. Za jednu kunu mjesečno, stambeno su zbrinute jednočlana obitelj Macukić, četveročlana Čibarić, peteročlana Palić, šesteročlane obitelji Berišić i Glasnović, te sedmeročlana obitelj Rucić.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izgradio je sedam obiteljskih kuća površine od 35 do 117 kvadrata za što je utrošeno 3,5 milijuna kuna, dok je njihovo priključenje na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu državu koštalo 590 tisuća kuna.

Na svečanosti uručenja i obilasku kuća bili su i župan Goran Pauk, njegova zamjenica Anja Šimpraga, te Roko Antić i Borislav Šarić, zamjenici načelnika općine Kistanje.

– Izražavam zadovoljstvo što je naša ustanova Dom zdravlja Knin, uz suglasnost Županije kao osnivača, po zahtjevu Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, darovala preko 10 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su izgrađeni domovi s pripadajućom infrastrukturom za ove obitelji – kazao je župan Pauk.

Preostala sedma izgrađena kuća, ovisno o potrebi, bit će dodijeljena ili obitelji podnositelja zahtjeva s liste prvenstva Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji ili obitelji u potrebi s osnova nekog drugog stambenog Programa kojeg provodi Središnji državni ured, a kojima je prethodno rješenjem utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje.

Inače, na području Općine Kistanje Republika Hrvatska nema zemljište, u svom vlasništvu, koje se nalazi unutar obuhvata prostornog plana gdje je dozvoljena gradnja, pa je 2017. godine uputila zamolbu Domu zdravlja Knin koji je bio vlasnik građevinskog  zemljišta.

Kako Dom zdravlja Knin svojim strateškim planom nema predviđenu potrebu korištenja građevinskog zemljišta za provođenje ili proširenja zdravstvenih djelatnosti u svojoj mjerodavnosti, Upravno vijeće Doma zdravlja Knin uz suglasnost Šibensko-kninske županije, kao osnivača, donijelo je Odluku o darovanju zemljišta Republici Hrvatskoj za potrebe stambenog zbrinjavanja obitelji sa područja Općine Kistanje. Riječ je o obiteljima, bivšim izbjeglicama s Kosova, koje su potpisivanjem Ugovora o najmu stekle zakonsku osnovu za darovanje istih i stjecanje trajnog vlasništva nad dodijeljenim nekretninama, budući da su bili korisnici stambenih objekata koji su im dati na korištenje temeljem Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.