Država upozorila sud i vjerovnike Rivijere: Prodaja bungalova na Jadriji mogla bi biti nezakonita

Trgovački sud u Zadru pred kojim se vodi stečaj šibenske Rivijere zaprimio je prošlog četvrtka dopis Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, zakonskog zastupnika Ministarstva financija, u kojem je Zahtjev Republike Hrvatske, kao vjerovnika, za uklanjanje bungalova sa pomorskog dobra na Jadriji prije njihove prodaje.

U tom zahtjevu, koji je stigao uoči sutrašnje Skupštine vjerovnika na kojoj bi se trebalo odlučiti o prodaji bungalova postavljenih na pomorsko dobro bez koncesije, Republika Hrvatska kao izvorni nositelj vlasti na pomorskom dobru ističe da ‘nema niti jednog valjanog razloga da se pokretnine-bungalovi, koji su uzgred rečeno sve samo ne bungalovi, prodaju na način kako je predloženo’.

bungalovi dopis

Država predlaže sudu da odbije glasovanje vjerovnika o prodaji, naloži stečajnom upravitelju da ukloni bungalove sa pomorskog dobra i potom ih unovči kao imovinu stečajnog dužnika. Također navode kako bi u protivnom odluka o prodaji bila u suprotnosti sa Zakonom o pomorskom dobru i zasigurno bi pričinila štetu Republici Hrvatskoj.

Koristeći se riječima stečajnog upravitelja Ivice Matasa kako ‘bi uklanjanje bungalova bio trošak za stečajnu masu, a troškovi bi bili veči nego vrijednost samih bungalova, postavlja se pitanje mogu li se ukloniti, a da se ne oštete’ iz Ministarstva financija tvrde da bungalovi nemaju nikakvu vrijednost, odnosno da imaju vrijednost samo dok su na pomorskom dobru na Jadriji.

bungalovi3

Za Republiku Hrvatsku sve to ‘otvara pitanje postupanja tijela stečajnog postupka i smisla kupnje pokretnine, koja nema vrijednost. Zaključuju kako je jedini smisao takovog postupanja zapravo na posredan način ‘dobiti mjesto’ na kojem je bungalov položen. U prilog su i fotografije bungalova na Jadriji iz kojih je vidljivo da su bungalovi u derutnom stanju i natkriti materijalom opasnim po okolinu.

Slijedom navedenog, Republika Hrvatska, kao izvorni nositelj vlasti na pomorskom dobru ističe da je sud dužan ispitati pravnu prirodu odluke kojom se odobrava takva prodaja jer je zakonom propisano da sud neće uvažiti raspolaganja stranaka koja su u suprotnosti s prisilnim propisima i pravilima javnog morala, a, jasno je iz svega navedenog, da se ovdje radi o takovoj povredi.

bungalovi dopis2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.