Državni arhiv i NP Krka izlažu blago srednjovjekovnih utvrda uz Krku

U povodu Međunarodnog dana arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika od 1. do 14. lipnja bit će postavljena izložba Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja. Izložba je rezultat projekta ‘Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju’, koji zajednički provode Javna ustanova ‘Nacionalni parka Krka’ i Državni arhiv u Šibeniku.

Otvorenje izložbe Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja najavljeno je za petak u 20 sati.

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja.

Obilježavanjem Međunarodnog dana arhiva hrvatska arhivska zajednica želi produbiti svijest javnosti o vrijednosti arhivskoga gradiva kao spomeničkog blaga. Hrvatski arhivi u povodu toga dana priređuju izložbe i organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje, kako u svom prostoru, tako i u drugim ustanovama, promičući tako multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, naglašavajući pritom važnost zaštite pisane kulturne baštine.

Pozivnica utvrde

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.