Dujić izvukao asa iz rukava u bitci s Rimac. Sanja Jakelić preuzima Nacionalni park Krka?

Sanja Jakelić županijski je izbor za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Naime, sadašnja ravnateljica bolnice, doznaje Šibenski portal, prvi je izbor županijskog i šibenskog HDZ-a, ali i Županije, za čelo iznimno profitabilnog nacionalnog parka. Jakelić bi, dakle, trebala biti glavna protukandidatkinja bivšoj kninskoj gradonačelnici i sadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave, Josipi Rimac, čija je kandidatura, time i možebitni povratak u županiju, iznenadila mnoge aktere političke scene.

– Da, prijavila sam se na natječaj. Ali, moja prijava u Nacionlani park je samo jedna u nizu mojih poslovnih razmišljanja. Svakako, time potvrđujem da razmišljam o promjeni radnog mjesta, odnosno upuštanju u privatni biznis – kazala nam je Jakelić u čijem je mandatu bolnica energetski obnovljena, započela je i gradnja dnevne bolnice financirane dobrim dijelom iz EU fondova, a pokrenuto je i otvaranje zajedničkog odjela ortopedije i traumatologije.

Sebe, kako kaže, ne vidi jednom od favoritkinja u priči oko nacionalnog parka jer će o svojim poslovnim koracima odlučiti isključivo sama, a o trajanju svog mandata s nadležnima u Županiji koja je osnivač bolnice. Jakelić je, podsjetimo, jedna od devet kandidata, ali ona nije stavila svoje ime i povratnu adresu na kuvertu pa u prvi trenutak nije bilo poznato da se javila na natječaj. Zna se da su svoje kandidature još uz nju istaknuli Josipa Rimac, sadašnji ravnatelj, SDP-ovac Krešimir Šakić, Ljiljana Zmijanović, Željko Domitrović i Nella Slavica.

HDZ ima planove A i B

Upravo je Slavica, ravnateljica Studentskog centra Veleučilišta u Šibeniku, drugi izbor županijskog HDZ-a na čelu s Dujićem, u slučaju da ne prođe Jakelić. No, u HDZ-u vjeruju kako će proći Jakelić pa potrebe za angažmanom Slavice ne bi trebalo biti.

Povratak Josipe Rimac u županiju, odnosno u Nacionalni park Krka, koji mnogi zovu tvornicom novca gdje godišnje prođe preko milijun posjetitelja, a i stotinjak milijuna kuna, nikako nije opcija pa se Dujić silno trudi političkim utjecajem spriječiti Rimac u njezinim namjerama. Inače, županijski HDZ nominalno nema veze s izborom ravnatelja Krke budući da ga imenuje direktno ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. Ali, kako je riječ o političkoj funkciji, pita se i županijski HDZ…

– Dobro je da se javilo što više kandidata jer je to ipak vrlo značajna ustanova. S više kandidata, naravno da je i bolji izbor za ravnatelja – kratko nam je kazao Dujić kad smo ga pitali koga njegova organizacija predlaže za ravnatelja.

Ipak, kad se u županijskom HDZ-u pročulo da se Rimac prijavila na natječaj za Krku, dogodila se pomutnja u stranačkim redovima. Jer, svima je jasno da je riječ o osobi s puno političkog iskustva te da se sigurno ne bi javljala na natječaj ako se prethodno nije dogovorila s ministrom Čorićem. Ipak, Dujić za Šibenski portal nije pretjerano htio komentirati Rimac.

– Josipa se javila… Nemam na to neki komentar zato što se svatko ima pravo javiti na natječaj. Ponavljam, devet kandidata sigurno sugerira kvalitetu. A nemam sumnje da će ministar napraviti pravu stvar i izabrati najboljeg čovjeka koji ima puno iskustva u vođenju sustava – istaknuo je Dujić.

Biti ili ne biti

No, ako Dujić u ovoj političkoj bitci ne pobijedi i Rimac zaista dođe u Nacionalni park Krka, to će biti veliki politički udarac za šefa županijskog HDZ-a. Neki viđeniji HDZ-ovci napominju da bi izgubio velik dio utjecaja na terenu, a Rimac, s moći, koja dolazi s pozicijom šefa NP Krka i raspolaganjem milijunima kuna, sigurno ne bi sjedila skrštenih ruku i pomalo bi vraćala i svoju političku snagu.

S druge strane, poznavatelji političkih prilika govore nam kako je njezina prijava možda i potez očajnika zbog toga što premijer Andrej Plenković u Zagrebu steže obruč oko Milijana Brkića Vase s kojim je Rimac u jako dobrim odnosima. Kažu i to da je Dujić u iznimno dobrim odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem kojega je među prvima podržao na čelu HDZ-a.

Sve u svemu, 22. siječnja su razgovori s kandidatima, a tada će se znati tko će u završni krug i tko je favorit za preuzimanje Nacionalnog parka Krka.

Povratak Josipe Rimac uzdrmao županijski HDZ. Ako postane ravnateljica NP Krka, mnogi strahuju od obračuna unutar stranke

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.