Dujić je zadovoljan što je županija i dalje premoćna utvrda HDZ-a, a Šupe što je SDP lider opozicije

Šibensko-kninska županija je utvrda HDZ-a, a rezultatom od 30,87 posto glasova pokazali smo da smo snaga. Dobili smo u svim gradovima županije te većini općina, osim tamo gdje nemamo naše biračko tijelo poput Biskupije, Kistnanja ili Civljana. Kazao nam je to danas predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Nediljko Dujić nakon što su poznati i službeni rezultati EU izbora na kojima je HDZ dobio četiri mandata u Europskom parlamentu.

– Imamo isti broj mandata sada i prije pet godina. To je četiri. Ali ne smijemo ni zanemariti da su prije pet godina svi oni s desnice, poput Ruže Tomašić i Marijane Petir, bili na našoj listi, odnosno u koaliciji s HDZ-om. Četiri zastupnika danas i prije… Je li moglo bolje? To prepuštam kolegama iz ostalih županija. Mislim da smo dobro odradili izbore i pokazali da smo i s ovim rezultatom daleko iznad svih ostalih. Ako mi prvom do sebe bježimo 16 posto, onda to najbolje govori kolika je snaga HDZ-a u ovoj županiji – istaknuo je Dujić.

Na pitanje jesu li četiri mandata zapravo ‘mini-poraz’ Andreja Plenkovića, Dujić je odgovorio kako to nije slučaj jer mnogi zaboravljaju da je HDZ ovoga puta izišao sam na izbore.

– Mi smo samostalno ovaj put na izborima i imamo prihvatljiv broj mandata. Uz najveći broj glasova ostali smo na četiri mandata radi D’Hondtova sustava. Desetak posto desnice? I prije pet godina to su bili njihovi glasovi i ništa se novo nije dogodilo na političkoj sceni. Ponavljam, oni su tada bili s nama – poručio je Dujić.

Otprilike 15 posto glasova u županiji dobio je SDP, a šef županijske organizacije te stranke, Joško Šupe, napominje kako su tim rezultatom itekako zadovoljni jer su pokazali da su lideri opozicije.

– Vidimo gdje smo jaki, a gdje smo slabi. Na ovo gledam ‘de facto’ kao na jednu utakmicu da kao momčad moramo ispraviti naše pogreške i slabosti – veli Šupe.

Upitali smo ga znače li četiri mandata dobar posao šefa SDP-a Davora Bernardića protiv kojeg je svojedobno Šupe potpisao peticiju.

– Rekao bih da je ovo pobjeda SDP-a i da smo shvatili ono što smo tražili kad smo potpisali papir. To jest, tražili smo da se prestanemo baviti samim sobom, nego da se bavimo rješavanjem nagomilanih problema. A ovako dobar izborni rezultat je zapravo rezultat rada dvoje vrhunskih europarlamentaraca. Ovo je dobar put za SDP. Odabrali smo teži, ali siguran put i umjesto da se bavimo populizmom, mi se bavimo stvarnim problemima – zaključio je Šupe.

Podsjetimo, HDZ je na jučerašnjim izborima dobio četiri mandata, baš kao i SDP, a Šibensko-kninska županija jedna je od županija gdje je HDZ ostvario najbolji rezultat. Pobijedili su u svim gradovima, a šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je bio na listi, je preferencijalno dobio najviše glasova. Iza njih je čak 15 postotnih poena dalje SDP, a solidne rezultate ostvario je još Hrast i SDSS.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.