Tko će nasljediti pritvorenu kninsku kraljicu?

Dujić: Nitko nije znao za istragu Josipe Rimac, Knin će ubrzo imati novog kandidata na listi za IX. Izbornu jedinicu

Gradska organizacija HDZ-a Knina županijskom će odbosu idnosno središnjici stranke ubrzo morati predložiti novog kandidata za parlamentarne izbore u srpnju nakon što je njihova kandidatkinja Josipa Rimac prošli petak osumnjičena za niz afera zbog kojih joj je određen jednomjesečni pritvor. Potvrdio je to za Šibenski portal Nediljko Dujić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

– Sve kandidate koje su predložile svoje kandidate za listu u IX. izbornoj jedinici mi smo, prema odluci naše središnjice poslali u Zagreb u roku, dakle prije desetak dana. Znate da je riječ o sedam kandidata među kojima je bila i Josipa Rimac. U tom trenutku nitko nije ništa znao o istrazi koja se vodila i nije bilo nikakvog razloga da njezino ime ne bude na listi i to s područja Grada Knina, a i nekoliko dana prije kandidature Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa riješilo je da Rimac nije kriva zbog podataka u imovinskoj kartici. Sad razgovaramo o novom kandidatu s tog prostora i to ćemo znati za koji dan – kazao je Dujić.

Predsjednik županijskog HDZ-a priznaje da je čuo kako je Nikola Blažević, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Knin, inače aktuali dožupan, javno kazao da je Josipa Rimac kandidat županijskog, a ne kninskog gradskog odbora.

– To je lako provjerljivo. Naš je stav bio jasan, u Zagreb se šalju imena koja predlože gradske organizacije pa tako i Josipa Rimac – prokomentirao je Dujić.

Inače, poznato je da Dujić i Rimac već nekoliko godina nisu u dobrim odnosima. Zahladili su kad je predsjednik Županijkog odbora rapustio pet lokalnih organizacija u sredinama gdje je HDZ-a izgubio lokalne izbore 2017. godine. Josipa Rimac tada je bila predsjednica gradske organizacije u Kninu i kao što je poznato izgubila gradonačelničku funkciju od sadašanjeg gradonačelnika Marka Jelića čime je HDZ, od osnutka države, zapravo prvi put izgubio Knin. Ipak, HDZ odnosno njezini stranački prijatelji pobrinuli su se zbrinuti ‘kninsku kraljicu’ pa je svega nekoliko mjeseci nakon izgubljenih izbora postavljena za državnu tajnicu u Ministarstvu uprave s koje je funkcije u petak smijenjena, a koju je, kako joj se stavlja na teret, dobro iskoristila za osobni interes odnosno svoj džep.

Foto: Facebook

Dujić, međutim, kaže da su njihovi odnosi nebitni jer je izbor Josipe Rimac želja lokalne organizacije s tog prostora.

– Privatni, pa ni službeni odnosi unutar stranke ne smiju i ne mogu biti presudni kod odluke treba li netko biti na listi. Nas dvoje se jesmo ‘fajtali’, ali to je normalna unutarstranačka borba. Pobijedio sam na unutarstranačkim izborima jer je tako htjela većina članova, a Josipa je bila za mog tadašnjeg protukandidata Gorana Pauka. No, ja sam pobijedio i nastavio voditi stranku po načelima demokracije pa je Josipa Rimac, po želji kninskog HDZ-a, bila predložena na listu kao što sam i ja, nakon unutarstranačkih izbora, podržao Pauka za novi mandat župana – pojašnjava Dujić.

Činjenica je i da je ‘pala sjena’ i na ime Branke Juričev Martinčev zbog bespravne kuće koja je izgrađena na nenaseljenom otoku Zmajanu, a koja je navodno sagrađena i na dijelu čestice u vlasništvu njezine obitelji. Nediljko Dujić vjeruje da je riječ o podmetanju bivšoj gradonačelnici kojoj je upravo završio i zastupnički mandat.

– Uvjeren sam da je Branka ‘čista’ i ne vjerujem u njezinu umiješanost u cijeli slučaj. Ona očito nekome smeta. Njezino ime je također na našoj listi, a konačnu odluku o kandidatima na listi ionako donosi središnjica stranke – kaže Dujić

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a ne misli da će sve skupa politički naštetiti stranci.

– Ja ne vjerujem u političku štetu. Slučaj Josipe Rimac pokazuje da nema zaštićenih i da državni aparat funkcionira i da institucije rade svoj posao bez obzira o kome je riječ i kojoj stranci pripada. Dakle, vjerujem da će HDZ da će biti relativni pobjednik ovih izbora i da će imati jako dobre kandidate na listi u IX. izbornoj jedinici – zaključio je Nediljko Dujić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.