Edita Grubišić i dalje ostaje na čelu Ureda državne uprave. Dok ga država ne ukine i poslove prebaci Županiji

Edita Grubišić i dalje ostaje vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, odlučila je u četvrtak Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. Po svemu sudeći, Grubišić bi trebala voditi Ured državne uprave u županiji do njegova ukidanja, dakle do početka sljedeće godine.

Podsjetimo, Vlada kreće u veliku reformu, odnosno racionalizaciju državne uprave, a u sljedećoj godini Hrvatski sabor bi trebao donijeti čak 40 novih zakona kojim bi poslove državne uprave prebacio, a neke i vratio, u nadležnost Županija.

Sadašnjoj predstojnici, odnosno v.d. Grubišić produžen je mandat na još šest mjeseci, a ako ne bude nekih većih iznenađenja, to će se dogoditi i u srpnju ove godine kad će Vlada opet imenovati vršitelja dužnosti i neće raspisivati natječaj jer za njime nema ni potrebe.

Ured državne uprave u županiji broji nešto manje od sto zaposlenika, a velik dio njih bi trebao prijeći u Županiju koja sad ima osamdesetak zaposlenih. No, taj proces ići će, kako doznajemo u Županiji, postepeno kroz sljedeću godinu, odnosno kako koji zakon bude izglasan.

Uredi državne uprave su, inače, nadležni za otvaranje obrta, udruga, davanja minimalnih tehničkih uvjeta ili kategorizaciju apartmana, što će, pak, prijeći pod okrilje Županija, a vrlo vjerojatno će dobar dio tih poslova raditi ljudi koji su za to bili zaduženi u Uredima državne uprave.

U Hrvatskoj Uredi imaju 2.508 zaposlenih, a Županije 2.267. U 2019. godini bi se broj zaposlenika u državnim uredima trebao smanjiti za 500. Također, predviđeno je da se 350 milijuna kuna iz proračuna, koliko se godišnje izdvoji za funkcioniranje državnih ureda, prebaci Županijama.

(Naslovna fotografija: Arhiva)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.