Epidemija gripe tek stiže u našu županiju: Dosad potvrđeno šest oboljelih, a najizloženija su djeca

Ukupno šest slučajeva oboljelih od gripe potvrđeno je dosad u Šibensko-kninskoj županiji, no pravi broj vjerojatno je i deseterostruko veći, izjavio je za Šibenski portal epidemiolog Željko Huljev iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Prvi slučaj potvrđen je prije nekih mjesec dana, a svim oboljelima gripa je dijagnosticirana u mikrobiološkom laboratoriju. Također, svi oboljeli ‘uvezli’ su gripu iz inozemstva ili drugih županija – riječi su Huljeva.

Iako je cijepljenje počelo još početkom studenog, gripa se još nije počela širiti.

– Epidemija se proglašava kad imate više od 10 posto pozitivnih uzoraka koji se šalju na uzorkovanje. Kod nas je to trenutno na ivici, stoga pravu epidemiju očekujemo iza nove godine odnosno početkom školske godine, s obzirom da su djeca najizloženija virusu kad dođu u novi kolektiv – objašnjava epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Stopa oboljelih od gripe po dobnim skupinama/HZJZ
Stopa oboljelih od gripe po dobnim skupinama/HZJZ

Ove sezone dominira virus gripe tipa A, a većina od 8.040 doza cjepiva već je potrošena.

– Ostalo je još nešto doza cjepiva za rizične skupine kao što su kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina. Obiteljski liječnici, ako zatraže, mogu od nas dobiti manju količinu cjepiva, ili se pacijenti mogu doći osobno cijepiti kod nas – poručuje Huljev.

Inače, u Hrvatskoj je 16. prosinca potvrđeno ukupno 264 slučaja oboljelih od gripe, a najviše ih je iz Dubrovačko-neretvanske županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, najviše je oboljelih među mlađim dobnim skupinama, a najmanje kod osoba u dobi od 65 godina i više.

Broj prijava oboljelih od gripe do 16. prosinca/HZJZ
Broj prijava oboljelih od gripe do 16. prosinca/HZJZ

(Naslovna FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.