Konferencija u Amadria Parku

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku: Plenković u Šibeniku objasnio koliko znači europski novac

Sredinom 2016. godine smo, kada je ova Vlada dobila mandat, bili na devet posto angažmana ugovorenih europskih projekata, a u međuvremenu smo stigli na oko 70 posto. Samo za primjer, to vam je 61 milijarda kuna, odnosno novac koji je tu koji će biti potrošen i koji omogućuje novu i bržu kvalitetu razvoja. Rekao je to danas u Amadria Parku predsjednik Vlade Andrej Plenković na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova koju je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Prije otprilike četiri mjeseca poljski premijer organizirao je sastanak u Varšavi gdje je pozvao sve nove članice, od 2004. pa do danas. Nažalost, bio je zatvoren za medije. Kažem nažalost jer su premijeri pokušavali dati svoju sliku prije i nakon članstva. Da su to čuli, onda bi ovi euroskeptici malo otvorili oči i shvatili kakva se transformacija njihovih društava dogodila. Iz EU proračuna su te države dobile 365 milijardi eura, a ne postoji nikakva druga organizacija, ni bilo tko koji bi toliki novac ulio u nove članice – naglasio je Plenković u svom obraćanju sudionicima konferencije.

Hrvatska je nadomak polovice tog puta u 2019. godini, u samo u šest i pol godina. Svim ministrima su, rekao je Plenković, i redoviti posao EU fondovi kao i njihova čvrsta integracija. ‘Europski’ ministar Marko Pavić dodao je kako je sadašnja Vlada napravila značajan iskorak te je više puta ponovio da EU fondovi stvarno mijenjaju Hrvatsku.

– To vidimo svaki dan kroz izgradnju brojnih objekata, izgradnju cesta, 365 milijuna kuna za Pelješki most, 1,7 milijardi kuna izdvajamo za zdravstvo, preko milijardu za e-škole, 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu, a nikad više novca nije bilo za zapošljavanje. Milijardu kuna je za naše poljoprivrednike, 200 novih vrtića. Šibenik je grad koji zna koliko znači obnova baštine, a nadam se da ćemo i žičaru financirati, kao i ostale projekte – poručio je ministar Pavić.

Nova nacionalna razvojna strategija do 2030. godine, kako kaže ministar, previđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Na inicijativu predsjednika Vlade u program Europske komisije ušla je i demografija.

– Kada se pripremamo za novo financijsko razdoblje, svakako moramo bolje upariti fondove. Izgradnja i zapošljavanje moraju ići ruku pod ruku. Mora se više pažnje usmjeriti prema umirovljenicima jer ih ima trećina, a samo dva posto udruga se bavi njima. Već sam najavio i visoko učilište za administraciju EU fondova, što ne postoji u Europi. To će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta i administracije za provođenja EU projekata – naglasio je Pavić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić dodao je kako je sjedeći u prvom redu pročitao da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku.

– Dobrodošli u grad koji su definitivno promijenili EU fondovi, gradu koji je svoj imidž promijenio zahvaljujući EU novcu. Neću vam nabrajati sve šibenske projekte jer to postaje suhoparno. Neću reći mi smo najbolji, ali reći ću da smo sve ono što smo planirali uz pomoć EU novca, to smo i napravili. Prije tri dana smo imali problem, izravnim kontaktom s ministrima Pavićem i Butkovićem, problem smo riješili u 45 minuta – otkrio je Burić te pročitao povoljne brojke koje je iznio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Župan Goran Pauk spomenuo je da je iz Europe u Šibensko-kninsku županiju stiglo 1,5 milijardu kuna. Tu su Vodička zaobilaznica, Nacionalni parkovi Krka i Kornati, centri AluTech, Trokut, ABC, projekt Aglomeracija, obnova šibenske bolnice.

Inače, u sklopu konferencije održane su i ministarske prezentacije ‘Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku’, ministarski panel ‘Eu fondovi – izazovi za budućnost’, a sutra ujutro u 10 sati je i Sajam Eu fondova.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.