Europska komisija u prvom studijskom posjetu hrvatskim otocima

arhiva

Delegacija Glavne uprave za eneretiku (DG ENERGY) Europske komisije u trodnevnom je studijskom posjetu hrvatskim otocima od 19. do 21. lipnja, što su zajednički organizirali zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. To je prvi studijski posjet Europske komisije hrvatskim otocima uopće.

Radni posjet uslijedio je nakon uspostave Tajništva za otoke u okviru Europske komisije, kojeg je omogućio amandman zastupnika Picule vrijedan 2 milijuna eura, koji su namijenjeni za funkcioniranje Tajništva za otoke. To je prvo radno tijelo u povijesti EU namijenjeno isključivo otocima.

-Ova inicijativa predstavlja institucionalan odgovor na potrebu za čistom energijom i volio bih da na Krku, Cresu, Unijama, Lošinju, Zadru i Pagu, gdje ćemo obići vrijedne energetske projekte, razgovaramo s predstavnicima Komisije i informiramo ih o specifičnim problemima naših otočana, ali i informiramo one sredine koje tek počinju s tranzicijom na obnovljive izvore energije i pokažemo im da 5 godina nakon ulaska Hrvatske u EU, itekako imaju koristi od članstva! Posjet Komisije našim otocima najbolji je dokaz što se može postići zajedničkim radom – otoci ne samo da su visoko na europskoj agendi već ih i pripremamo za prijelaz na obnovljive izvore energij- poručio je zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke.

Ministrica Gabrijela Žalac poželjela je dobrodošlicu delegaciji Europske komisije i zahvalila im na pružanju jedinstvene prilike otočanima kako bi iznijeli probleme s kojima se suočavaju, kao i prijedloge kako EU politike i fondove učiniti prilagođenijima potrebama hrvatskih otoka.

Ministrica je također naglasila kako je Ministarstvo pristupilo izradi novog Zakona o otocima.

-Namjera nam je jačanje i uvođenje suvremenih mehanizama i novih rješenja za poticanje politike otočnog razvoja i usmjeravanje politika sukladno odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka s naglaskom na održivi razvoj prema konceptu Pametnih otoka na čemu već intenzivno radimo kroz suradnju s ostalim nadležnim institucijama.

Wioletta Dunin-Majewska iz DG ENERGY-a poručila je da se “zastupnik Picula pobrinuo se za financiranje funkcioniranja Tajništva za otoke” te da će s tih 2 milijuna eura izgraditi kapacitete na otocima i pružiti podršku projektima koje otočani provode.

-Želimo da Tajništvo bude sredstvo komunikacije, a otoci predvodnici u ovoj priči.  Organizirat ćemo 4 otočna foruma – sastanke gdje će se razgovarati o čistoj energiji s glavnim otočnim akterima, te 2 industrijska sajma povezana s otočnim forumom kako bismo uključili i privatni sektor.

Feilim O`Connor iz DG ENERGY-a najavio je nadograđivanje postojeće inicijative osnivanjem novog tehničkog tijela “ISLAND FACILITY-a” sljedeće godine, za što je izdvojeno 10 miljuna eura od čega 70% sredstava žele uputiti direktno otocima, što većem broju manjih projekata.

-Drago mi je da je Komisija prepoznala važnost ove inicijative, te konačno odlučila u praksi poduprijeti ono što postoji u načelima Europske unije, a to je da prilike za razvoj moraju biti dostupne jednako otočanima kao i svim građanima Europske unije, neovisno o ograničenjima područja gdje žive“, poručio je zastupnik Tonino Picula.
Delegacija Europske komisije zajedno sa zastupnikom Piculom i predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja danas je nakon pripremnog sastanka u Zagrebu, posjetila otok Krk.

Gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić napomenuo je da je 2009. Krk potpisao izjavu o politici energetske učinkovitosti i energetsku povelju UNDP-a, donijeli su i Akcijski plan, a jedan od najvažnijh dokumenata je Strategija otoka Krka – otoka s nultom emisijom CO2 Na otoku Krku koji do 2030. godine cilja postati energetski potpuno neovisan, tehnički direktor Dejan Kosić prezentirao je firmu „Ponikve eko otok Krk“ i poručio da otok Krk želi biti 100% energetski neovisan, s 0% emisije štetnih plinova i 0% otpada. 2014. obradili su studiju o suncu na otoku Krku, te su sagradli prvu i najveću solarnu elektranu na hrvatskim otocima.

Kosić je naglasio i da su u smjeru 0% otpada do 2017. postigli sve ciljeve koje je RH zacrtala prema EU i sada su na 64% prikupljanja otpada, a cilj je do 2020. doći do 80%.

Delegacija će do kraja dana još posjetiti Cres, sutra Mali Lošinj i Unije, a u četvrtak Zadar i Pag

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.