Evo koja zanimanja treba tržište rada Šibensko-kninske županije, a koja su suficitarna

Prema preporukama šibenskog Zavoda za zapošljavanje, u srednjim školama Šibensko-kninske županije, trebalo bi povećati upisne kvote za zanimanja konobar, kuhar, pekar, slastičar, mesar, tesar, zidar i zavarivač u dvogodišnjim ili trogodišnjim programima te za medicinske sestre odnosno  tehničare opće njege u četverogodišnjim ili petogodišnjim programima. To su rezultati analize i prognoza potreba tržišta rada koje je šibenski zavod izradio u okviru analize Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a na temelju Uredbe Vlade.

Također, preporuka je da broj upisanih ili stipendiranih učenika i studenata treba povećati u Sveučilišnim studijima Arhitekture, Građevinarstva, Edukacijske rehabilitacije, Elektrotehnike, Medicine, Farmacije, Fizike, Matematike, Pedagogije, Psihologija i Socijalnog rada.

Analiza je pokazala i da treba smanjiti upisne kvote ili stipendiranje za frizere, elektromehaničare, agroturističke tehničare, ekonomiste, hotelijersko-turističke tehničare, tehničare cestovnog prometa u srednjim školama te stipendiranje studenata na Stručnim studijima za promet, menadžment, ekonomiji ili upravnom studiju.

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. U obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Cilj analize i preproruka HZZ-a trebale bi pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada kako bi se umanjila sadašnja neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.