Evo nam i prognoze za sljedećih 40 dana

Jučerašnji dalmatinski rekorderi, iako su jutro počeli sa samo 3 i 5 stupnjeva, bili su Dubrava s 21,6°C i Bilice s 21,3°C. Razmjerno toplo i vrlo vjetrovito bit će i danas. U četvrtak povremena kiša, a od petka pretežno sunčano i sve toplije. Jutro na šibenskom području je umjereno oblačno i puše umjeren istočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Šibeniku i Rogoznici 15°C, u Primoštenu i Skradinu 13, u Pirovcu i Kninu 12, a u Vodicama i Drnišu 11°C.

U Dalmaciji će oblaka danas biti više nego jučer pa će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše i grmljavine. U Šibeniku vrlo malo kiše negdje oko podne. Jugo će pojačati na umjereno i jako, na otvorenom i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 16 do 19 °C.

Na Jadranu sutra promjenljivo i nestabilno, mjestimice s kišom i i grmljavinom. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak oslabiti, a od petka će puhati uglavnom slaba bura i sjeverozapadni vjetar.

Stara talijanska izreka o vremenu, koja se odavno udomaćila i kod nas kaže ‘quattro aprilanti, quaranta duranti’. Po jednom tumačenju znači kakvo je vrijeme tijekom prva četiri dana u travnju takvo će nas pratiti i sljedećih 40 dana, a po drugima misli se samo na vrijeme 4. travnja kao predznak za sljedećih 40 dana. U svakom slučaju suho i toplo s jugom. Ipak, za travanj postoji još jedna izreka koja kaže da travanj ima devet vrsta vremena u jednom danu.

Pogledamo li unatrag, travanj na šibenskom području u prosjeku nudi svaki treći dan s kišom uz tek šest potpuno vedrih dana. Prema višegodišnjoj statistici u travnju možemo očekivati i jedan dan s temperaturom iznad 25 Celzijevih stupnjeva. Dosadašnji maksimum izmjeren je 21. travnja 2000. godine i iznosio je 28,8°C, a 9. travnja 1956. godine u Šibeniku se temperatura spustila pola stupnja ispod nule. Srednja travanjska temperatura u Šibeniku je 13,7 Celzijevih stupnjeva. Knin ima još veće travanjske ekstreme koji su kroz povijest išli od -4°C do čak 29°C.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.