Federico Salpietro traži pomoć ministra pravosuđa: ‘Čini mi se da netko štiti Horvatinčića’

Za dva do tri tjedna bit će poznata odluka zadarskog suda o žalbi na prvostupanjsku presudu prema kojoj je Tomo Horvatinčić oslobođen krivnje za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je prije sedam godina poginuo talijanski bračni par. RTL je razgovarao sa Federicom Sapietrom, sinom poginulih Talijana.

Gospodine Salpietro, Sud u Zadru ovaj tjedan je razmatrao žalbu na presudu u kojoj je gospodin Horvatinčić oslobođen krivnje. Što očekujete?

Bojim se zapravo, jer sve što se posljednjih sedam godina događalo je čudno. Čini se da netko štiti Horvatinčića, ne znam zašto i ne znam tko, ali promjena prve presude je bila jako iznenađujuća. Bila je šokantna. Već sam rekao, ako sud u Zadru potvrdi sinkopu kao uzrok nesreće, Hrvatska više neće biti sigurna zemlja. Svatko tko počini ubojstvo može reći da je imao sinkopu. Tražim iskrenu pomoć hrvatskog ministra pravosuđa jer mislimo da je čudno to što je prva presuda u potpunosti promijenjena. Čudno je što sutkinja Maja Šupe nije ispitala Horvatinčića zašto je promijenio iskaz o uzroku nesreće.

Rekli ste da planirate zatražiti pomoć europskih institucija?

U kontaktu smo s njima i ovaj tjedan ćemo formalno zatražiti nadzor cijelog slučaja.

Kako se osjećate sedam godina nakon stravične nesreće u kojoj ste izgubili roditelje?

Kako biste se Vi osjećali nakon što pročitate medicinsko izvješće u kojem piše da je Vaš otac ostao bez ruke, a da je Vašoj majci lice uništio propeler Horvatinčićevog broda. Nije lako spavati, kažem Vam.’

Gospodin Horvatinčić je rekao da bi se htio susresti s Vama? Biste li Vi to htjeli?

Bolje da na ovo pitanje ne dam odgovor. Ne planiram se susresti s tim čovjekom. Ako mogu reći da je čovjek.

Gospodin Horvatinčić kaže da vam je isplaćena odšteta te daje potpisan ugovor između njegove tvrtke, osiguravajućeg društva i vašeg odvjetnika. Je li to točno?

Nikada nisam dobio novac od Horvatinčića I nije tajna da moji odvjetnici razgovaraju s osiguranjem. To je sve što o tome imam za reći, jer se želim koncentrirati na slučaj.

Hoćete li doći ponovno u Hrvatsku?

Želim se vratiti. To je i moj kraj. Tu sam odrastao, uvijek sam išao ovdje s roditeljima i imam posebne uspomene, ali kao što sam rekao, bojim se. Ubojica je slobodan i nitko ništa ne poduzima. Zaštićen je. To nije prihvatljivo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.